AKTUELNO

Kraljica Elizabeta je umela da bude veoma nezgodna.

"Za Čarlsa i kraljicu Elizabetu II , njihovi životi su bili bukvalno njihov posao. Svaki njihov pokret, svaki osmeh ili podignuta obrva, svaka veza koja je uspostavljena ili prekinuta, smatrani su delom njihove definišne funkcije: jednostavno da budu kraljevski članovi", napisao je laburistički političar Piter Mandelson u svojim memoarima kako prenosi Njujorker.

Uprkos tome, piše Njujork post, spolja strogo odmerena kraljica znala je da se našali, često na vrlo ironičan način. Kada je 2007. američki predsednik Džordž V. Buš pogrešio rekavši da kraljevska porodica slavi osnivanje SAD 1776. umesto 1976. godine, ona se našalila: "Pitala sam se da li da započnem ovu zdravicu rekavši: 'Kada bio ovde 1776. ...“.

Za sastanak sa Martinom Mekginisom, zamenikom prvog ministra Irske, 2016. godine, upitana je da li je dobro. Kraljica je odgovorila: "Pa, ja sam još živa." Međutim, kako piše Njujork post, nekada je bila veoma nezgodna, posebno kada je reč o porodici u kojoj decenijama nije nedostajalo drame, zbog čega su izdvojili neke takve poteze.

Najnovija je kada je izbrisala Harija i Megan sa prazničnog prenosa. Prema knjizi "Braća i žene: Unutar privatnih života Vilijama, Kejt, Harija i Megan“, ona je naložila pomoćniku da premesti portret vojvode i vojvotkinje od Saseksa i njihovog tada osmomesečnog sina Arčija van domašaja kamere pre snimanja njene praznične emisije.

2019. godine, prema jednom od izvora knjige, kraljica je pogledala izbor fotografija i rekla reditelju da su "sve dobre osim jedne“, posebno misleći na fotografija sa Saseksima. Ona je dodala: "Pretpostavljam da nam ta ne treba." Odluka je došla nakon što su Megan i Hari odlučili da ne provedu Božić u Velikoj Britaniji, već da provedu praznike sa Meganinom majkom.

Elizabeta II jednom je naterala pokojnu princezu Dajanu da čeka 30 minuta na sastanak sa njom. Biograf Ingrid Sjuard napisala je u svojoj knjizi "Kraljica i Di" da je Dajana, kada je otišla u posetu Elizabeti, rekla da sačeka. Prema Sjuardovim rečima, lični pratilac rekao je kraljici: "Princeza je plakala tri puta u pola sata dok je čekala da te vidi. Kraljica je odgovorila: "Bila je sa mnom jedan sat — i plakala je bez prestanka."

Takođe se može reći da je kraljica sabotirala sreću svoje sestre, odnosno odigrala je važnu ulogu u tome što se njena mlađa sestra Margaret nije udala za Pitera Taunsenda.

Tina Braun je u svojoj knjizi "Palati iz palate” napisala da je Elizabetina mlađa sestra Margaret želela da se uda za mnogo starijeg i razvedenog čoveka, Pitera Taunsenda, oficira vazduhoplovnih snaga. Mnogi u vladi, uključujući i njenu sestru, ne samo da su mislili da bi on bio neprikladan muž za nju, već je Engleska crkva odmah odbila da je uda za razvedenog muškarca.

Elizabet je primorala par da produži veridbu do Margaret 25. godine, a kako je kružilo sve više negativnih vesti o paru, na kraju su prekinuli vezu. Margaret se kasnije udala za Antonija Armstrong-Džonsa.