AKTUELNO

Posle približno dve godine zatišja dve kavkaske države Azerbejdžan i Jermenija obnovili su žestoke sukobe kada je azerbejdžanska artiljerija u ponedeljak uveče nešto posle 22 časa po centralno evropskom vremenu napala gradove u Jermeniji.

Dalekometnim raketno-artiljerijskim udarima napadnut je grad Gori. Dok su po ivici grada padali projektili na noćnom nebu pojavile su se bespilotne letelice Bajraktar TB-2 sa kojima je Azerbejdžan pre dve godine desetkovao jermensku vojsku na Nagornom Karabahu.

Ubrzo osim grada Gorija na meti se našlo i selo Tehi. Posle sat i po raketiranja i gađanja, oglasilo se azerbejdžansko ministarstvo odbrane koje je optužilo Jermeniju da je izazvalo ovaj napad posle serije dužih provokacija protiv vojske Azerbejdžana, koji su morali da odgovore na ovaj napad.

Paraleno sa saopštenjem napadnut je i grad Areni i medicinska jednicia u Jarmuku.

Ministarstvo odbrane Jermenije: „Jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana otvorile su u noći 13. septembra intenzivnu vatru iz artiljerije i vatrenog oružja velikog kalibra na jermenske položaje u pravcu naselja Goris, Sotk i Jermuk. Neprijatelj koristi i bespilotne letelice ."

Jrmenski premijer Nikol Pašinjan razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pašinjan je obavestio Putina o situaciji sa Azerbejdžanom i pozvao na „odgovor međunarodne zajednice“

Pašinjan i Putin su se dogovorili da ostanu u kontaktu.

U noći ponedeljak na utorak oko 1.30 sati opet su bili prijavljeni intenzivni sukobi duž granice sa Jermenijom i Azerbejdžanom. Tad su se pojavili snimci kako gori jermensko skladište municije u blizini Jermuka nakon što je Azerbejdžan izvršio napad na položaj.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da u redovima Jermenskih oružanih snaga ima mrtvih i ranjenih zbog neprijateljstava koja su u toku. Jermensko ministarstvo odbrane je takođe navelo da azerbejdžanska vojska udara na civilnu infrastrukturu duž pograničnih regiona.

Pozicione borbe na pojedinim delovima jermensko-azerbejdžanske granice se nastavljaju - javlja jutros Ministarstvo odbrane Jermenije. Pozicione bitke se sada vode za više od deset lokacija.

Autor: