AKTUELNO

Vodeći svetski lideri neće morati da idu javnim prevozom na sahranu kraljice Elizabete II u ponedeljak.

Džo Bajden, Emanuel Makron i japanski car Naruhito su među onima za koje se očekuje da će dobiti izuzeće od vožnje autobusom iz "bezbednosnih razloga“.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Italije Serđo Matarela, kanadski premijer Džastin Trudo i izraelski predsednik Isak Hercog takođe bi mogli da budu izuzeti iz ovog pravila.

Vest o tome da će svetski moćnici morati da koriste javni prevoz sa tajne lokacije u zapadnom Londonu do Vestminsterske opatije zbog "strogih bezbednosnih i putnih ograničenja“ procurila je u javnost i burne komentare.

Međutim, izvor iz vlade je Tajmsu potom rekao da očigledno ne bi bilo prikladno tražiti od lidera G7 da se voze autobusom.

Od zvanica se traži da budu što fleksibilniji, dodao je izvor.

Očekuje se da će preko 100 svetskih lidera, šefova država i diplomata biti pozvano na sahranu, prvi pravu državnu sahranu koju je Britanija organizovala od smrti Vinstona Čerčila 1965. godine.

Foto: Tanjug AP/Hiro Komae

Pozvane su sve zemlje sa kojima Britanija ima diplomatske odnose, piše Tajms, uključujući i Severnu Koreju koja ima ambasadu u zapadnom Londonu. Očekuje se da će Pjongjang poslati izaslanika koji će predstavljati zemlju.

Međutim, zvanice iz Rusije – koja takođe ima ambasadu u Londonu – nisu pozvane, rekao je izvor iz Vajthola.

Putin je već potvrdio da neće ići, ali sada se čini da na sahrani kraljice neće biti nijedan predstavnik zemlje.

Belorusija, koja takođe ima ambasadu u Londonu, ali je saveznik Rusije protiv Ukrajine, takođe nije pozvana.

Desetine lidera već su potvrdili svoje prisustvo, ali nekoliko važnih imena, uključujući indijskog predsednika Narendru Modija i kineskog lidera Si Đinpinga, tek treba da potvrdi svoj dolazak.

Foto: Tanjug AP/Tyrone Siu

Svaka država može da pošalje samo jednog predstavnika zajedno sa svojim supružnikom zbog ograničenja u prostoru unutar Vestminsterske opatije.

Bakingemska palata zadržava diskreciju da lično upućuje pozivnice onima koji su bliski kraljevskoj porodici.

Pravila putovanja znače da će Bajden biti slobodan da dođe svojim blindiranim kadilakom - nazvanim Zver - u Vestminster na svečanu ceremoniju.

Teško oklopljeni automobil je dizajniran da izdrži napade radioaktivnog, biološkog ili hemijskog oružja i sadrži nekoliko litara predsednikove krvne grupe.

Foto: Tanjug AP/Alastair Grant

Sahrana se održava u ponedeljak u Vestministerskoj opatiji, a kralj Čarls III trebalo bi da ugosti svetske lidere na prijemu u Bakingemskoj palati noć pre toga.

Događaj će biti jedna od najvećih bezbednosnih i logističkih operacija koje je Velika Britanija ikada organizovala.

Hiljade policajaca iz cele zemlje biće raspoređeno u London kako bi pomogli u savladavanju ogromnih gužvi koje se očekuju.

Kao i svetski lideri i članovi kraljevske porodice, očekuje se da će do milion ljudi izaći na ulice prestonice tokom četvorodnevnog perioda koji prethodi sahrani, kada će kraljičin kovčeg ležati u državnom parlamentu.

Kralj Čarls III će navodno biti domaćin prijema u Bakingemskoj palati za sve prekookeanske lidere koji prisustvuju, veče pre sahrane.

Na sam dan, zvanice će stići u Vestminstersku opatiju u autobusima u pratnji.

Kao razlozi neuobičajenih zahteva za inostrane VIP osobe navode se "stroga bezbednosna i saobraćajna ograničenja".

#Džo Bajden

#Elizabeta II

#Sahrana