AKTUELNO

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas u telefonskom razgovoru ruskog predsednika Valdimira Putina da pronađe diplomatsko rešenje za konflikt u Ukrajini zasnovano na prekidu vatre i kompletnom i što hitnijem povlačenju ruskih trupa, saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

Kako je naveo, Šolc je upozorio da bilo kakvi koraci Rusije ka aneksiji teritorija neće proći bez odgovora i neće biti priznati ni pod kakvim uslovima.

Preneo je da je Šolc u 90-minutnom razgovoru istakao potrebu da se osigura bezbednost nukelarne elektrane Zaporožje, prenosi Rojters.

Prema rečima portparola, nemački kancelar je apelovao na Putina da Rusija nastavi da u potpunosti primenjuje sporazum o izvozu ukrjainskog žita koji su podržale Ujedinjene nacije.

O problemima sa isporukom gasa

Ruski predsednik rekao je nemačkom kancelaru da su problemi sa isporukama gasa preko gasovoda Severni tok 1 posledica zapadnih sankcija Rusiji, saopšteno je danas iz Kremlja.

U telefonskom razgovoru sa Šolcom, Putin je ukazao da je Rusija uvek bila pouzdana u isporuci energenata i ispunjavala svoje ugovorene obaveze, preneo je TASS.

On je dodao i da su cinični pokušaji Zapada da okrivi Rusiju za evropske probleme sa gasom.

Putin je takodje istakao da su sankcije SAD i Zapada odgovorne za probleme sa tehničkim odrzavanjem turbina gasovoda Severnog toka.

Ruski i nemački lider razgovarali su i o bezbednosnoj situaciji vezanoj za nuklearku Zaporožje.

Putin je detaljno izložio mere koje se preduzimaju u koordinaciji sa Medjunarodnom agencijom za atomsku bezbednost radi fizičke zaštite nuklearke koja je, kako je naveo, stalno izložena ukrajinskim raketnim udarima što stvara realan rizik od katastrofe najširih razmera, saopšteno je iz Kremlja.