AKTUELNO

Venac koji krasi kovčeg kraljice Elizabete Druge uključuje cveće koje je zahtevao kralj Čarls kao i ličnu poruku novog monarha.

Izrezano iz vrtova Bakingemske palate, Klarens hausa i Hajgrouv hausa - sve kuće koje je kraljica volela - cveće i lišće su odabrani zbog svoje simbolike. Oni uključuju ruzmarin, za sećanje, i mirtu isečenu iz biljke koja je uzgajana iz grančice mirte u kraljičinom svadbenom buketu.

Mirta se često smatra simbolom srećnog braka i evocira slike kraljičinog 70-godišnjeg braka sa princom Filipom. Tu se nalaze i engleski hrast koji simbolizuje snagu ljubavi, pelargonije, baštenske ruže, jesenja hortenzija, sedum, dalije i udovičice.

Oni su u nijansama zlatne, roze i tamno bordo, sa belom, da odražavaju zastavu kraljevski standard. Takođe, na kraljev zahtev, venac je napravljen na održiv način, u gnezdu engleske mahovine i hrastovih grana.

Kovčeg je osim toga ogrnut zastavom kraljevskim standardom, a na vrhu je carska državna kruna.

Kraljevski standard predstavlja suverena i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sastoji se od tri zlatna lava za Englesku, crvenog lava za Škotsku i harfe za Irsku. Carska državna kruna takođe se nalazi na kovčegu.

Ona se sastoji od rubina "crnog princa", safira svetog Edvarda i kulinana II - dijamanta isečenog od najvećeg dijamanta na svetu. Na kovčegu su i vladarska kugla i skiptar.

Na kugli se nalazi krst koji simbolizuje hrišćanski svet. Na skiptaru, zlatnom štapu koji je 92 cm dugačak, nalazi se kulinan, najveći dragulj od kulinanskog dijamanta na vrhu, a na dnu emajlirana ruža, čičak i detelina.

#Kraljica Elizabeta II