AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin je u svom obraćanju naciji proglasio delimičnu mobilizaciju.

- Za zaštitu Rusije, njenog suvereniteta i integriteta, smatram da je potrebno podržati predlog o delimičnoj mobilizaciji - rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da je ukaz potpisan, a da će parlament biti informisan o merama koje su potrebne za izvođenje delimične mobilizacije.

Prema njegovim rečima, mere mobilizacije u Rusiji počeće 21. septembra.

- Mobilizacione aktivnosti počeće danas, 21. septembra. Poručujem šefovima regiona da pruže svu neophodnu pomoć u radu komesarijata - rekao je Putin u svom obraćanju.

Pres služba Kremlja objavila je dekret o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji.

U skladu sa saveznim zakonima od 31. maja 1996. br. 61-FZ "O odbrani", od 26. februara 1997. br. 31-FZ "O mobilizacionoj obuci i mobilizaciji u Ruskoj Federaciji" i od 28. marta 1998. br. 53- Savezni zakon "O vojnoj dužnosti i vojnoj službi" donosi se odluka:

1. Objavljena delimična mobilizacija u Ruskoj Federaciji od 21. 09. 2022.

2. Izvršava se poziv građana Ruske Federacije na služenje vojnog roka za mobilizaciju u Oružane snage Ruske Federacije. Državljani Ruske Federacije pozvani na vojnu službu mobilizacijom imaju status vojnog lica na službi u Oružanim snagama Ruske Federacije po ugovoru.

3. Nivo plate za državljane Ruske Federacije pozvane na vojnu službu mobilizacijom u Oružane snage Ruske Federacije odgovara nivou plate za vojno osoblje koje služi u Oružanim snagama Ruske Federacije po ugovoru.

4. Ugovori o odsluženju vojnog roka koje su zaključila vojna lica važe do isteka perioda delimične mobilizacije, osim u slučajevima otpuštanja vojnih lica iz vojne službe po osnovu utvrđenim ovom uredbom.

Foto: Tanjug AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

5. Utvrditi u periodu delimične mobilizacije sledeće osnove za otpuštanje iz vojne službe vojnih lica koja služe vojnu službu po ugovoru, kao i državljana Ruske Federacije pozvanih na vojnu službu radi mobilizacije u Oružane snage Ruske Federacije:

a) po godinama - po navršenju starosne granice za služenje vojnog roka;

b) iz zdravstvenih razloga - u vezi sa njihovim priznavanjem vojnolekarske komisije nesposobnim za vojnu službu, izuzev vojnih lica koja su izrazila želju da nastave vojnu službu na vojnim dužnostima koje mogu zameniti navedena vojna lica;

v) u vezi sa stupanjem na snagu sudske presude o izricanju kazne zatvora.

6. Vladi Ruske Federacije:

a) da finansira aktivnosti za delimičnu mobilizaciju;

b) preduzima neophodne mere za zadovoljavanje potreba Oružanih snaga Ruske Federacije, drugih trupa, vojnih formacija i organa u periodu delimične mobilizacije.

7. Najviši zvaničnici konstitutivnih entiteta Ruske Federacije obezbeđuju regrutaciju građana na vojnu službu za mobilizaciju u Oružane snage Ruske Federacije u broju iu rokovima koje odredi Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. za svaki konstitutivni entitet Ruske Federacije.

8. Omogućiti građanima Ruske Federacije koji rade u organizacijama vojno-industrijskog kompleksa pravo na odlaganje od regrutacije na vojnu službu radi mobilizacije (za period rada u ovim organizacijama). Kategorije građana Ruske Federacije kojima se daje pravo na odlaganje i postupak za njegovo odobravanje utvrđuje Vlada Ruske Federacije.

9. Ova uredba stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja.

#Kremlj

#mobilizacija