AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i ponudio posredovanje u stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

"Predsednik Ergodan je izrazio duboko zadovoljstvo što je uspešno okončana razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine na kojoj već dugo rade. Navodeći da funkcioniše sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica preko Crnog mora, predsednik Erdogan je rekao da se sličan pristup može ispoljiti i u kontekstu nuklearke Zaporožje i da je ponuda neophodnog posredovanja i pomoći u stvaranju demilitarizovane zone oko elektrane u funkciji", rečeno je novinarima iz kabineta turskog predsednika, prenela je agencija TASS.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je juče nadu da će ove nedelje doći u Rusiju i Ukrajinu kako bi nastavio razgovore o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Komentarišući tok pregovora o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, generalni direktor IAEA je rekao da misli da se napreduje na tom polju.

Istakao je da je spreman da nastavi razgovore sa Rusijom i Ukrajinom o tom pitanju.

Nuklearna elektrana Zaprorožje nalazi se na jugu Ukrajine u blizini grada Energodara, a od marta je pod kontrolom ruskih snaga dok u njoj i dalje rade ukrajinski stručnjaci.

Ruska i ukrajinska strana svakodnevno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.

Početkom septembra, nuklearno postrojenje je posetila misija IAEA na čelu sa Grosijem.

#Redžep Tajip Erdogan