AKTUELNO

Zemlje članice G7 i tehnološki giganti među kojima su Gugl, Fejsbuk i Tviter, saglasili su se danas da zajedno rade na blokiranju širenja islamističkog ekstremizma na internetu.

- Ovo su prvi koraci ka većem savezu u ime slobode - rekao je italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti po završetku dvodnevnog sastanka ministara G7, istakavši ulogu interneta u "regrutovanju, obuci i radikalizaciji" ekstremista, prenosi AFP.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb izjavio je da je cilj obezbediti da prodžihadistička sadržina "bude odstranjena u roku od dva sata otkako se objavi na internetu".

- Naši neprijatelji se kreću brzinom tvita i mi moramo da im se isto toliko brzo suprotstavimo - rekla je američka ministarka za unutrašnju bezbednost Ilejn Djuk.

Iako je priznala da je učinjen napredak u borbi protiv džhadističke onlajn sadržine, britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad naglasila je da "kompanije moraju da deluju više i brže ne samo kako bi eliminisale ekstremističku sadržinu, već i da bi sprečile da se takav sadržaj uopšte objavi".

Rad je rekla i da će britanska vlada izmeniti zakon kako bi oni koji imaju pristup i mogu da vide ekstremistički materijal na veb stranicama mogli da se suoče sa 15 godina zatvora. Visoki zvaničnici internetskih kompanija i Majkrosofta prisustvovali su ministarskom sastanku posvećenom tom pitanju, ali nisu dali nikakvo objašnjenje o tome kako bi mogli da dalje deluju protiv ekstremista na internetu.

Sastanak, koji je održan na ostrvu nedaleko od Napulja, bio je fokusiran i na načine obračunavanja s jednom od najvećih bezbednosnih pretnji po Zapad: džihadističkim borcima koji beže iz Sirije. Evropska unija obećala je da će pomoći u zatvaranju mirantske rute koja se smatra potencijalnim "zadnjim vratima" za teroriste, podseća francuska agencija.

Na marginama sastanka G7, SAD i Italija potpisale su sporazum o razmeni podataka o otiscima prstiju u pokušaju da iskorene potencijalne ekstremiste koji se predstavljaju kao tražioci azila. G7 je saopštila da će Interpol, koji trenutno raspolaže podacima o oko 40.000 stranih boraca, igrati značajniju ulogu u razmeni informacija.

Generalni sekretar Interpola Jirgen Stok rekao je da bi globalne baze podataka te agencije mogle da deluju "kao sistem ranog upozoravanja" protiv terorista i kriminalnih pretnji.

Miniti je rekao da su ministri G7 - grupe koju čine Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i SAD - razgovarali i o tome kako da da deradikalizuju svoje državljane koji se vraćaju sa frontova Islamske države i spreče da oni postanu bezbednosno rizični u zatvorima.

#Džihadisti

#borba

'