AKTUELNO

Atentat na Kenedija je i danas predmet širokih spekulacija i teorija zavere, mada nijedna od njih nije dokazana.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je danas na Tviteru da će njegova administracija dozvoliti otvaranje strogo poverljivih dosijea o atentatu na bivšeg predsednika SAD Džona F. Kenedija.

Američki Nacionalni arhiv ima rok do 26. oktobra da obelodani na hiljade tajnih vladinih dosijea koji se odnose na ubistvo Džona F. Kenedija 1963. godine, ali takav korak može da spreči aktuelni američki predsednik.

Radi se o nekoliko hiljada strana strogo poverljivih informacija, ali i cenzurisanih delova ranije objavljenih izveštaja o atentatu na Kenedija, koji i danas pokreće kontroverze u SAD.

Prema američkom zakonu iz 1992. godine, sve informacije o ubistvu bivšeg američkog predsednika moraju postati javne do 26. oktobra 2017. godine.

Džon F. Kenedi je rođen 29. maja 1917. i bio je najmladji predsednik SAD ispred Demokratske stranke.

Ubijen je 22. novembra 1963. godine, u 46. godini, u Dalasu. Kenedi je smrtno ranjen dok se vozio u otvorenom automobilu u predsedničkoj koloni sa svojom suprugom Žaklinom Kenedi. Više vladinih komisija, uključujući i Vorenovu komisiju, utvrdilo je da je Kenedija ubio Li Harvi Osvald koji je zbog tog zločina osudjen na smrt.

Atentat na Kenedija je i danas predmet širokih spekulacija i teorija zavere, mada nijedna od njih nije dokazana.

#Donald Tramp

#Džon F. Kenedi

#Ubistvo

'