AKTUELNO

U Americi su 8. novembra održani međuizbori za američki Kongres, na kojima su Amerikanci birali predstavnike za Predstavnički dom i trećinu Senata. Birališta su sada zatvorena širom zemlje.

SENAT (ukupno 100 mesta)

Demokrate 48 Republikanci 49

KONGRES (bira se 435 mesta)

Demokrate 187 Republikanci 203

Više od dve trećine glasača za kandidate za Predstavnički dom SAD ne želi da se predsednik DŽo Bajden kandiduje za reizbor 2024. godine, prema prvim rezultatima izlazne ankete koju je sproveo Edison Research, a preneo CNN.

Manje od šest od deset demokratskih birača reklo je da bi Bajden trebalo da se kandiduje za drugi mandat. Otprilike devet od deset republikanskih birača i više od sedam od deset nezavisnih birača reklo je da ne želi da se on ponovo kandiduje.

Bajdenov rejting je u julu pao na 36 odsto, što je njegov najniži nivo otkako je postao predsednik. Anketa Rojtersa/Ipsosa pokazala ga je na 39 odsto u ponedeljak, dan pre međuizbora.

Bajden je izabran za predsednika 2020. godine, pobedivši sadašnjeg predsednika Donalda Trampa. Bajdenove ocene učinka narušile su, između ostalog, visoka stopa inflacije i rastuće cene gasa.

Neki republikanci su takođe kritikovali Bajdena zbog pisanja „blanko čekova“ za Ukrajinu usred njenog sukoba sa Rusijom, istovremeno ga pozivajući da se fokusira na ekonomiju i druge unutrašnje poslove.

Autor: