AKTUELNO

U Americi su u utorak, 8. novembra, održani međuizbori za američki Kongres, na kojima su Amerikanci birali predstavnike za Predstavnički dom i trećinu Senata.

U toku je prebrojavanje glasova.

Republikanci idu ka većini u Predstavničkom domu, demokrate osvojile ključno mesto u Senatu zahvaljujući pobedi Džona Fetermana u Pensilvaniji.

Dva dana nakon što su održani međuizbori za američki Kongres, i dalje nisu poznati svi rezultati. Sve oči uprte su sada u Nevadu i Arizonu, koje će odlučiti ko će dobiti kontrolu u Senatu - demokrate ili republikanci. Izbori u DŽordžiji idu u drugi krug.

Foto: Tanjug AP/J. Scott Applewhite, Patrick Semansky

U igri je 435 mesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 u Senatu.

Američki predsednik DŽo Bajden obratio se sinoć naciji i rekao da je juče bio dobar dan za demokratiju.

Tokom svog govora Bajden je otkrio i da li planira da se kandiduje na narednim izborima, šta će poručiti Si Đinpingu kada se ponovo sretnu, ali je komentarisao i odluku Moskve da povuče trupe iz Hersona.

U međuvremenu, Donald Tramp, od koga se očekuje da objavi predsedničku kandidaturu, priznao je da su rezultati bili "pomalo razočaravajući" nakon što su neki od njegovih kandidata koje je podržao, izgubili.

Foto: Tanjug AP/Patrick Semansky

Izbori se održavaju na sredini predsedničkog mandata, pa se na neki način smatraju referendumom o aktuelnom predsedniku. Na ovim izborima uglavnom dobro prolazi stranka koja nije u Beloj kući.

Autor: