AKTUELNO

Braun je pacijentu odsekla stopalo dok su dve druge medicinske sestre bile sa njom u sobi žrtve.

Medicinska sestra iz Viskonsina je amputirala stopalo čoveku na samrti sa namerom da ga izloži u radnji za taksidermiju (prepariranje) svoje porodice, prema sudskim dokumentima koje su objavili američki izvori, uključujući NBC njuz i Vašington post. Medicinska sestra Meri K. Braun (38) uklonila je 27. maja promrzlo desno stopalo 62-godišnjeg pacijenta u rehabilitacionom centru Spring Valej u okrugu Pirs. Prošle nedelje je optužena za zlostavljanje starijih.

Stavila ga u zamrzivač

Okružni istražitelji su u junu poslali telo na obdukciju zbog neuobičajenih okolnosti smrti pacijenta. Patolog je rekao da stopalo žrtve više nije bilo pričvršćeno za telo već je stajalo pored njega.

Žrtva je nakon pada u sopstvenoj kući odvezena u rehabilitacioni centar, a zbog nedostatka grejanja zadobio je teške promrzline obe noge. Prema rečima medicinskih sestara, stopalo više nije bilo potpuno pričvršćeno za nogu pacijenta, mirisalo je i bilo je "crno kao mumija". U nedeljama pre amputacije, medicinske sestre su često posećivale 62-godišnjaka, svesne da će uskoro umreti. Trejsi Rajc, direktorka medicinskih sestara, rekla je da je nekoliko dana pre amputacije žrtvino desno stopalo "bilo mrtvo i smrdljivo".

Braun je pacijentu odsekla stopalo dok su dve druge medicinske sestre bile sa njom u sobi žrtve. Rekla je da je to učinila kao čin "saosećanja" prema lošem stanju. Zatim je stavila nogu u kesu i stavila je u zamrzivač. U izjavi tokom ispitivanja lokalnog istražitelja, jedna od medicinskih sestara na licu mesta rekla je da je Braunova pričala o tome da želi da odnese nogu kući i "premaže je epoksidom".

Takođe, Braun je rekla da će "spasiti stopalo" i izložiti ga sa natpisom: "Nosite čizme, deco!" Medicinska sestra koja nije bila u sobi prisetila se da je porodica Braunove imala radnju za taksidermiju, odnosno prepariranje.

Braun nije dobila lekarski nalog za amputiranje stopala, što je bio preduslov. Dana 27. maja, karton žrtve nije sadržao ništa osim obaveštenja o lekovima. Braunova je rekla i da žrtva nije pokazivala znake bola, što je u suprotnosti sa svedočenjem drugih medicinskih sestara koje su rekle da je pacijent stisnuo ruku jedne od sestara i priznao da je "osetio bol". Kevin Larson, direktor ustanove, rekao je da veruje da je Braunova imala zlonamerni motiv. Braunova je 3. novembra optužena za fizičko zlostavljanje starije osobe sa umišljajem nanošenja teških telesnih povreda.

Autor: