AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guteressom da sekretarijat svetske organizacije ne bi trebalo da prihvata uputstva iz bilo koje zemlje u vezi sa dessavanjima u Ukrajini.

Lavrov je u razgovoru s Guteressom na marginama samita G20 u Indonezijije ukazao na neophodnost da sekretarijat UN striktno sledi uravnotezzen i nepristrasan kurs u skladu sa cclanom 100 Povelje svetske organizacije, koji predvidja da UN ne prihvataju instrukcije bilo koje zemlje po pitanju akutnih globalnih problema, navodi se u saopsstenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je TASS.

Guteress je pruzzio uveravanja Rusiji da che sve obaveze u vezi sa ukidanjem ograniccenja na izvoz zzitarica i proizvoda iz Rusije biti ispunjene, rekao je Lavrov.

Prema njegovim reccima, Guteress je govorio o obechanjima koja su mu na papiru predale SAD i EU i potvrdio da che ukoliko se ona realizuju sve prepreke za izvoz ruskih djubriva i zzita biti ukinute, javio je Sputnjik.

Lavrov je istakao da ostaje da se vidi kako che to biti realizovano, napominjuchi da ga je Guteress uverio da je za njega to prioritetno pitanje.

Rusija je 30. oktobra objavila da obustavlja uccessche u izvozu proizvoda preko ukrajinskih luka posle napada Kijeva na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama kod Sevastopolja.

Rusije je zatim obnovila uccessche u sporazumu o zzitu, na osnovu garancija Kijeva da neche koristiti humanitarne koridore za vojne ciljeve.

Sporazum o izvozu zzitarica potpisan je 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje UN i Turske, a isticce 19. novembra.

#Sergej Lavrov