AKTUELNO

Američki naučnici objavili su da su postigli ogroman uspeh u trci ka nuklearnoj fuziji, tehnologiji koja se decenijama smatra potencijalnim izvorom gotovo beskonačne energije.

Istraživači su danas potvrdili da su prevazišli ogromnu barijeru – proizveli su više energije iz eksperimenta fuzije nego što su u njega uložili, prenosi Bi-Bi-Si. Ali stručnjaci kažu da će proći neko vreme pre nego što energija fuzije uđe u domove ljudi.

Eksperiment je sproveden u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor u Kaliforniji. Nuklearna fuzija je dugo opisivana kao "sveti gral" proizvodnje energije. Radi na principu spajanja dva svetlosna atoma, pri čemu se oslobađa ogromna količina energije.

Fuzija je suprotna fisiji, u kojoj se energija oslobađa kada se teški atomi razbiju. Tehnologija fisije se trenutno koristi u nuklearnim reaktorima, ali proces takođe proizvodi mnogo neželjenog nuklearnog otpada, koji zrači godinama nakon što je proizveden. Nuklearni otpad proizveden u fisionim reaktorima može biti opasan i treba ga vrlo pažljivo skladištiti na bezbedan način.

Nuklearna fuzija proizvodi mnogo više energije i veoma malu količinu radioaktivnog otpada, čiji je životni vek veoma kratak. Još jedna važna prednost fuzije u odnosu na fisiju je da fuzija ne proizvodi gasove staklene bašte i stoga ne doprinosi klimatskim promenama.

Ali jedan od glavnih izazova proizvodnje energije fuzijom je „prisiljavanje“ i držanje elemenata koji se spajaju da bi proizveli energiju, što zahteva izuzetno visoku temperaturu i pritisak. Do sada, nijedan eksperiment fuzije nije uspeo da proizvede više energije nego što je utrošeno da bi funkcionisao.

Eksperiment u laboratorijskom objektu u Kaliforniji košta oko 3,5 milijardi dolara. U eksperimentu se mala količina atoma vodonika stavlja u kapsulu veličine zrna bibera. Zatim snažan laser zagreva i komprimira vodoničko gorivo.

Laser je toliko moćan da može da zagreje kapsulu do neverovatnih 100 miliona stepeni Celzijusa, što je znatno više od temperature u centru Sunca, i stvara pritisak veći od 100 milijardi pritisaka u Zemljinoj atmosferi. Pod takvim silama, kapsula počinje da implodira, atomi vodonika se spajaju i oslobađaju energiju.

Autor: