AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće danas telefonom sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i pojedinim bliskoistočnim liderima, objavio je Kremlj na svom sajtu.

Putin je rekao da su za danas planirane konsultacije sa američkim predsednikom Donaladom Trumpom, a potom i sa liderima bliskoistočng regiona, preneo je TASS.

Predsednik Rusije je ponovio da će se sutra sastati sa predsednicima Turske i Irana Redžepom Tajiipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem u Sočiju.

- Osim imenovanih partnera, kao što znate, mi aktivno radimo i sa drugim zemljama: Irakom, SAD, Egiptom, Saudijskom Arabijom i Jordanom. Stalno smo u kontaktu sa ovim partnerima - rekao je Putin.

U međuvremenu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da će u narednih nekoliko dana nastaviti kontakte sa liderima Stejt departmanta sa kojima će razgovarati o situaciji u Siriji.

Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je u Sočiju sirijskog kolegu Bašara al Asada, a dvojica lidera su se saglasili da fokus sirijskog sukoba prelazi sa vojnih operacija u potragu za političkim rešenjem.

Kako Rojters prenosi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Asadova poseta trajala četiri sata.

Putin je, kako je danas objavljeno, rekao sirijskom predsedniku da je želeo sa njim da se sastane pre sastanka u Sočiju koji bi trebalo da bude održan sutra sa liderima Turske i Irana.

On je kazao da će o sastanku sa Asadom izvestiti i američkog predsednika Donalda Trampa i lidere Srednjeg istoka, među kojima je i katarski emir Tamim bin Hamad al Tani.

- Ispred nas će biti dug put da pređemo pre nego što uspemo u potpunosti da pobedimo teroriste. Ali sve dok zajedno radimo u borbi protiv terorizma u Siriji, ova vojna operacija zaista završava (tu misiju) - istakao je Putin.

On je istakao da je sada vreme za politička pitanja.

- Smatram da je sada najvažnije preći na politička pitanja i sa zadovoljstvom primećujem vašu spremnost da radite sa svima onima koji žele mir i rešenje (sukoba) - poručio je on Asadu.

#Donald Tramp

#Sirija

#Vladimir Putin

'