AKTUELNO

Kastro je umro u 90. godini života.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, povodom smrti Fidela Kastra, uputio telegram saučešća predsedniku Državnog saveta i Saveta ministara Republike Kube Raulu Kastru, u kome se ističe da će Srbija uvek visoko ceniti slobodarski duh kojim je branio suverenitet svoje zemlje.

- Veoma me je ožalostila vest o smrti Fidela Kastra, dugogodišnjeg lidera Republike Kube. Kroz njegov život i rad, kao jedne od najupečatljivijih svetskih državničkih figura dvadesetog veka, odslikava se najveći deo istorije Vaše zemlje - saopštio je Vučić.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je saučešće povodom smrti Kastra.

- Fidel Kastro bio je istorijska ličnost još za života. Simbol jedne epohe. Njegovim odlaskom kubanski narod je izgubio istaknutog lidera i borca za slobodu i nezavisnost svoje zemlje, a svet jednog od poslednjih istaknutih državnika dvadesetog veka. Doživotno ću pamtiti naše prijateljstvo i poslednji susret u Havani - deo je saopštenja koje je objavila predsednikova Služba za saradnju sa medijima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća povodom smrti dugogodišnjeg lidera Kube Fidela Kastra, navodeći da je njegovim odlaskom "Srbija izgubila velikog prijatelja, iskrenog druga i saborca u zajedničkoj borbi za bolji i pravedniji svet"

- U ime građana Republike Srpske i u svoje lično ime upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća povodom smrti bivšeg predsednika Fidela Kastra - navodi se u telegramu saučešća predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

I predsednik pokreta socijalista Aleksandar Vulin istakao je  u telegramu saučešća da je smrću Fidela Kastra otišao poslednji veliki vođa 20 veka.

- Svojim životom Fidel Kastro je dokazao da borba za slobodu malih naroda može da inspiriše i pokrene. Svet je ostao bez čoveka čija reč se slušala i čiji san o društvu ravnopravnih i slobodnih je bio i jeste san svakog slobodnog čoveka.

I predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković, izrazila je saučešće.

- U ime Narodne skupštine Republike Srbije i u svoje ime upućujem izraze iskrenog saučešća povodom smrti Fidela Kastra, državnika čija je politička figura ostavila prepoznatljiv trag i obeležila jednu čitavu epohu. Vest o odlasku ovog čoveka i lidera primila sam sa žalošću, ali sam duboko uverena da njegovo nepokolebljivo zalaganje za ostvarenje slobodarske vizije i odbranu suvereniteta Kube predstavlja ne samo nasleđe njegovog naroda, već i živu inspiraciju za ljude širom sveta - napisala je Gojković.

I SVET U NEVERICI: Kastro - simbol kubanske revolucije!

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je danas Fidela Kastra, lidera kubanske revolucije koji je preminuo u petak uveče u 90. godini, nazvavši ga "simbolom jednog razdoblja" i "iskrenim i pouzdanim prijateljem Rusije", saopštio je Kremlj, javlja AFP.

- Ime ovog istaknutog državnika se s pravom smatra simbolom jednog razdoblja u novijoj istoriji sveta -  napisao je Putin u telegramu kubanskom predsedniku i Fidelovom bratu Raulu Kastru, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik je, izrazivši saučešće narodu i Vladi Kube povodom smrti vođe kubanske revolucije, istakao da je Fidel Kastro bio "iskren i pouzdan prijatelj Rusije".

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je Fidel Kastro bio oličenje "i nada i razočaranja" kubanske revolucije, prenosi AFP. "Kao akter hladnog rata, on je za Kubance predstavljao ponos u odbacivanju spoljne dominacije", istakao je Oland.

Predsednik Kine Si Đinping rekao je da će preminuli kubanski lider Fidel Kastro živeti zauvek i da je kineski narod izgubio iskrenog prijatelja. "Kastro će živeti zauvek", rekao je Si, povodom Kastrove smrti. "Kineski narod izgubio je dobrog i iskrenog druga".

Gorbačov je rekao da je Kastro umeo da "ojača" svoju zemlju i da se odupre blokadi SAD.

- Fidel je pružio otpor i ojačao svoju zemlju tokom najžešće američke blokade, kada je na njemu bio monumentalno jak pritisak i umeo je da povede svoju zemlju na put nezavisnog razvoja - rekao je poslednji lider SSSR-a, prenela je agencija Interfaks.

- Svi revolucionari sveta, moramo da nastavimo njegovo nasleđe i nosimo njegov barjak nezavisnosti i socijalizma - napisao je na Tviteru Maduro. Podsetivši na bliske veze Venecele i Kube, Maduro je naveo da je bratu Fidela Kastra i aktuelnom kubanskom predsedniku Raulu Kastru "preneo solidarnost i ljubav (Venecuele) za narod Kube". Otac Kubanske revolucije Fidel Kastro umro je u petak uveče. Njegovi posmrtni ostaci biće kremirani danas.

- Indija žali za gubitkom velikog prijatelja - poručio je putem Tvitera i indijski premijer Narendra Modi. Španska vlada je pozdravila Kastra ako "figuru od ogromnog istorijskog značaja".

Predsednik El Salvadora Sančes Seren izrazio je duboko žaljenje za "prijateljem i večnim drugom", a predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto je na Tviteru napisao da je Kastro bio prijatelj Meksika koji je unapređivao bilateralne odnose zasnovane na poštovanju, dijalogu i solidarnosti.

J. Stanković

#Fidel Kastro

#Saučešće

#Smrt

'