AKTUELNO

Šest osoba, uključujući majku i njenu osmogodišnju ćerku, umrlo je nakon što su ih napale pčele ubice nakon saobraćajne nesreće.

Kako su javili lokalni mediji, žrtve su bile među 60 putnika u autobusu koji je sleteo sa puta u Nikaragvi i na kraju se srušio u oblasti gde su afričke pčele držane u košnicama.

Navodi se da su ljuti insekti reagovali tako što su uboli 45 putnika u autobusu dok su bežali iz vozila. Iako je vozilo oštećeno nakon što se obrušilo više od 160 stopa sa puta u plantažu kafe gde su pčele držane u drvenim košnicama, lokalni izveštaji kažu da lekari pripisuju smrt žrtava, ubodu insekata.

Nesreća se dogodila oko 185 milja severno od glavnog grada Nikaragve Managve. Među žrtvama su bile 47-godišnja žena koja se zove Eneida Torez Zelaia (47) i njena ćerka Andrea Carolina Garcia Torez (8). Još jedna od ubijenih bila je 84-godišnja žena po imenu Rejna Izabel Olivas Montalvan.

Navodi se da je četvorogodišnji dečak u teškom stanju u bolnici Viktorija Mota u Đinotegi, gradu najbližem mestu nesreće, piše Dejli mejl.

Fotografije povređenih prikazuju žrtve sa desetinama crvenih nabora po celom gornjem delu tela. Neki su snimljeni kako stižu u bolnicu u vozilima hitne pomoći okruženi uznemirenom gomilom ljudi.

Istraga o uzroku nesreće je u toku, iako prvi izveštaji ukazuju na to da je 22-godišnji vozač izgubio kontrolu nad vozilom zbog tehničkog kvara na vozilu.

Afrikanizovane pčele medonosne, poznate i kao 'pčele ubice', hibrid su zapadne pčele.

Ako vas Afrikanizirana pčela ubode, ona neće ostaviti samo svoj otrov u vama, već će ostaviti i mirisni feromon koji vas obeleži kao metu i signalizira drugim pčelama da vas napadnu.

Ljudsko telo može izdržati oko 14 uboda pčela za svaki kilogram telesne mase pre nego što život bude ozbiljno ugrožen. Poznato je da roj ovih pčela može ubosti metu oko 500 puta za 30 sekundi…Do sad je poznato preko 1.000 smrtnih slučajeva koje su uzrokovale ove ubojite pčele.

Ove pčele jure ljude dalje od drugih vrsta pčela, a žrtve dobilju 10 puta više uboda nego od evropskih pčela.

Aron Lorti, vlasnik kompanije AZ Bee Kings, rekao je da su pčele ubice posebno aktivne u ovo doba godine. „Otprilike u ovo doba godine, oni oprašuju, biraju nova mesta, roje se“, rekao je on za FOKS 10 Phoenik.

Samo jedan ubod, rekao je Lorti, ostavlja feromone da signalizira drugima da napadnu.

„Jednom kada vas neko ubode i pokušate da pobegnete, cela košnica će pokušati da krene za vama“.

Ako nemate sreće, pa vas napadnu pčele ubice, stručnjaci savetuje da trčite u pravoj liniji, pokrijete lice i potražite sklonište. Takođe, ne bi trebalo da pokušate da uđete u vodu, jer će „pčele čekati da izađete na vazduh“. I još jedan savet: 'Što više mlatarate rukama, to će njih biti sve više oko vas'.

Autor: