AKTUELNO

Kanonski sporna Pravoslavna crkva Ukrajine (UPC) saopštila je danas da će od 1. septembra 2023. godine preći na upotrebu novojulijanskog kalendara.

Odlukom vrha UPC odobrena je Rezolucija o kalendaru kojom se definiše prelazak na novi kalendar od 1. septembra, uz napomenu da parohije i manastiri, koji to žele, zadržavaju pravo korišćenja starog kalendara, prenosi "Ukrinform".

- Ovo je odluka koju je od nas očekivala većina vernika naše crkve i većina ukrajinskog društva. Odluka nije laka, a mi joj se već dugo postepeno približavamo, korak po korak - rekao je mitropolit UPC Epifanije.

To znači da će vernici UPC Božić slaviti 25. decembra, umesto 7. januara, Nikoljdan 6. umesto 19. decembra i Bogojavljenje 6. umesto 18. januara, dok će datum Uskrsa i još nekih praznika ostati nepromenjen, navode ukrajinski mediji.

UPC je nastala ujedinjenjem dve kanonski nepriznate verske organizacije - Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata i Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve. Status autokefalnosti dao joj je vaseljenski patrijarh, međutim, Ruska pravoslavna crkva i većina pomesnih crkava ne priznaju kanonski status UPC.

Autor: