AKTUELNO

Ilon Mask je optužen za insajdersku trgovinu u grupnoj tužbi investitora koji tvrde da je izvršni direktor Tesle manipulisao kriptovalutom Dodžkoin, što ih je koštalo milijarde dolara.

U podnesku u sredu uveče federalnom sudu na Menhetnu, investitori su rekli da je Mask koristio objave na Tviteru, plaćene onlajn influensere, svoje pojavljivanje u emisijama i druge "javne trikove" da bi stekao profit na njihov račun kroz nekoliko Dodžkoin novčanika koje on ili Tesla kontrolišu, piše Guardian.

Investitori su rekli da je se tužba odnosi i na događaj kada je Mask prodao oko 124 miliona dolara Dodžkoina u aprilu, nakon što je Tviterov logo plave ptice zamenio logom Dožkoin šiba inu psa, što je dovelo do skoka cene obe kriptovalute od 30 odsto.

- Namerni tok karnevalskog lajanja, tržišne manipulacije i insajderske trgovine omogućio je Masku da prevari investitore i promoviše sebe i svoje kompanije - navodi se u podnesku.

Aleks Spiro, advokat Maska i Tesle, odbio je da komentariše ove navode. Advokat investitora nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Investitori su optužili Maska, najbogatiju osobu na svetu, da je namerno povećao cenu Dodžkoina, a zatim ga pustio da padne.

Oni su svoje najnovije optužbe uključili u predloženu treću izmenjenu žalbu, u parnici koja je počela prošlog juna. Mask i Tesla su u martu tražili odbacivanje druge izmenjene žalbe, nazvavši je "fantastičnim delom fikcije", a 26. maja rekli su da je još jedan amandman neopravdan.

U nalogu od srede, američki okružni sudija Alvin Helerštajn rekao je da će "verovatno" dozvoliti treću izmenjenu žalbu. Helerštajn je takođe odobrio zahtev investitora da odbaci neprofitnu fondaciju Dodžkoin kao tuženu.