AKTUELNO

Cene nafte su se danas povukle sa dvoipogodišnjeg maksimuma zbog niskog obima prometa, mada je saopšteno da će nakon eksplozije na naftovodu u Libiji biti potrebno nedelju dana za njegovu popravku.

Cene fjučersa "brenta" i nafte WTI su danas pale, nakon što je WTI nafta u utorak poskupela za 2,7 odsto, probivši nivo od 60 dolara za barel, prvi put od juna 2015, prenosi agencija "Blumberg".

Cena američke nafte WTI za isporuku u februaru pala je za 42 centi na 59,55 dolara za barel u 10:47 časova na trgovanju na berzi u Londonu. Ukupan obim trgovanja bio je oko 28 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za februarske isporuke pojeftinila je za 76 centi na 66,26 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je juče poskupela za 2,7 odsto na 67,02 dolara.

Naoružane osobe digle su juče u vazduh naftovod kojim libijska kompanija Waha oil doprema naftu do luke Es Sider, zbog čega je proizvodnja nafte u toj zemlji smanjena za 70.000 do 100.000 barela dnevno.

Istovremeno, cene nafte su na putu da uđu u drugu godinu jačanja, jer su se članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) saglasile da do kraja 2018. godine produže važenje dogovora o smanjenju proizvodnje "crnog zlata".

Pročitajte još: Moskva: Policija upala u fabriku, napadač uhvaćen! (VIDEO)

#Svet

#cene

#nafta

'