AKTUELNO

Urednik informative na portalu Pink.rs Predrag Jeremić, ocenio je danas da specijalna operacija u Ukrajini predugo traje, i da je do neke vrste mira, moglo doći na početku sukoba, kada su održani pregovori u Turskoj.

Jeremić objašnjava da poruke koje sada dolaze iz NATO-a jesu zakasnile, posebno zbog izjave Dmirtija Medvedeva koji je, kako priča Jeremić, istakao da Kijev neće biti u NATO.

- Apetiti Rusije su porasli... On vidi Kijev kao prestonicu drevne Rusije, u sastavu neke nove Ruske Federacije. Rusija se sada neće zaustaviti, neće dozvoliti da Kijev uđe u NATO i da dođe do granica Rusije - kaže Jeremić.

Foto: tv vesti printscreen

Kako navodi, od ukrajinske kontraofanzive nema ništa.

- Sada se govori o nekoj novoj ofanzivi planiranu za proleće ili leto, 2024. godine. Međutim, mislim da će tada Ukrajina biti dodatno istrošena, i da ih Zapad neće toliko snabdevati oružjem, zarad nadmoći nad ruskom armijom - kaže Jeremić.

Govoreći o sukobu Rusije i Ukrajine, Jeremić kaže da je moguće da je Rusija čekala dobar trenutak da krene sa specijalnom operacijom, a da će epilog biti proglašavanje nekog novog sveta.

- Tu bi se umanjio položaj Zapada i Alijanse. Traže se ustupci, jer ni Rusija ni zapad neće tako lako da prihvate poraz. To će da bude zabašureno... To je teško. Predsednik Rusije neće dozvoliti NATO da se približi Rusiji, Ukrajina neće ostati u granicama u kojima je bila... Posle jučerašnjih izjava, mislim da će Kijev završiti u rukama ruske federacije - priča Jeremić.

Foto: tv vesti printscreen

Urednik informative na portalu Pink.rs kaže da Rusija ima daleko veću tehniku i broj vojnika, govoreći o paradi koja se nedavno održala u Varšavi. Kako kaže, Rusija godišnje ima nekoliko parada, i da stvar naoružanja i tehnike koja je prikazana, nikoga nije uzbudilla u Moskvi.

- NATO pokazuje snagu da ne bi izašli kao poražena armija u celoj priči - navodi Jeremić.

Ratomir Antonović iz Centra za bezbedbost, istrage i odbranu kaže da je izjava iz NATO kontradiktorna.

- Odjednom se spominje mogućnost trgovanja teritorija. Do sada je bilo priče da Ukrajina ulazi u NATO, a ovo samo govori o tome, da NATO nikome nije pravi i iskren prijatelj. Mislim da će se sada pokušati trgovati sa tom problematičnom teritorijom. Sve to, na međunarodnom planu Rusiji podiže rejting - kaže Antonović.

Foto: tv vesti printscreen

Moraju se naći alternativna rešenja, kako bi došlo do mira, rekao je Antonović.

- Ne sme se osporiti činjenica da je NATO jak, i da je zapadni deo sveta na strani Ukrajine. Međutim, sada vidimo rapidno napredovanje ruske vojske - kaže Antonović.

Antonović je potom napomenuo da Kijev jeste stari ruski grad, koji je nekada bio prestonica, i zato se postavlja pitanje, zašto ne bi ponovo bio na tom položaju - rekao je Antonović.

Autor: