AKTUELNO

Psihopata koji je bio najmlađi ubica u Australiji kada je sa 13 godina ubio trogodišnju devojčicu, biće pušten iz zatvora uprkos upozorenju stručnjaka da postoji velika šansa da će ponovo napasti.

U jednom od najšokantnijih slučajeva u istoriji Australije, sada 36-godišnji muškarac, poznat samo kao SLD, iz svog usvojiteljskog doma krenuo je da ubije malu Kortni Morli-Klark kada je imala samo 13 godina.

Sudija Stiven Kembel doneo je tešku odluku prošlog petka da SLD bude izveden iz zatvora i stavljen pod nalog za prošireni nadzor.

Detinjstvo ubice

Sud je zaključio da je SLD imao veoma teško detinjstvo. Bio je jedno od troje dece i zlostavljala ga je majka narkomanka pre nego što je ušao u hraniteljski sistem sa samo dve godine.

Uprkos tome što je bio problematično dete, usvojila ga je porodica u malom gradu Point Kler na centralnoj obali Novog Južnog Južnog Velsa kada je imao četiri godine.

Međutim, novootkrivena stabilnost malo je promenila "poremećenu" prirodu dečaka.

U vreme kada je postao tinejdžer, psihijatar je bio ubeđen da nikada neće postati funkcionalna društvena odrasla osoba. Sada znamo da su bili u pravu, piše "Dejli mejl".

Ubistvo devojčice Kortni (3)

Trogodišnja Kortni Morli-Klark spavala je u svom domu kada ju je SLD oteo iz kreveta u januaru 2001.


Kortnino telo je otkriveno sledećeg jutra sakriveno u komadu visoke trave, imalo je ubode u predelu srca, a na devojčici su bile samo pelene.

SLD, star 13 godina i 10 meseci, rado je preuzeo zasluge za svoj užasan zločin.

Tragedija je slomila srca širom Australije, ali sud je bio u nedoumici šta da radi sa dečakom koji je počinio tako okrutno ubistvo.

Suđenje dečaku

Za smernice o odmeravanju kazne, sudija Džejms Vud je pogledao britanski slučaj malog Džejmsa Baldžera kojeg su mučila i ubila dva desetogodišnja dečaka.

SLD je osuđen na 20 godina zatvora.

Kazna mu je istekla 2021. godine, ali se smatralo da je previše opasan da bi bio pušten na slobodu, prenosi "The Weekend Australian".

Prošle nedelje je ponovo procenjena njegova moguća sloboda, ali je ovog puta sudski veštak dao prednost proširenom nadzoru u odnosu na duže zatvorsko vreme, napominjući da su male ili nikakve šanse za rehabilitaciju SLD u zatvoru.

Ipak, stručnjaci nisu uvereni da će sloboda rehabilitovati SLD-a.


Dečakov nedostatak empatije

SLD je dijagnostikovan sa teškim poremećajem ličnosti sa antisocijalnim i psihopatskim karakteristikama. Njegov nedostatak empatije je dalje vođen stavom sopstvene važnosti i prava.

Sud je saslušao dokaze da je SLD opsednut seksualnim fantazijama i idejom da izgubi nevinost.

Njegova intenzivna želja u kombinaciji sa njegovim kontinuiranim antisocijalnim stanjem koje je moglo da ga vidi da se "ponaša bez griže savesti" dovela je do straha za sigurnost žena oko njega.

Zabrinjavajuće, sudija Kembel je utvrdio da je SLD "podložan uvredi u okolnostima u kojima mu je volja uskraćena" i "njegovo uvreda može uključivati upotrebu oružja".

Novo saslušanje

Prema proširenem nadzoru, SLD će morati da nosi GPS monitor i da bude pod nadzorom u liniji vidljivosti u jedinici za podršku prestupnicima koju vodi popravna služba u zatvoru Long Bej.

Nalozi za strogi nadzor se uručuju prestupnicima koji su u opasnosti da počine teška nasilna, seksualna ili teroristička krivična dela ako ostanu sami u zajednici.

Sudija Kembel je priznao da bi držanje SLD pod naredbom bilo "izuzetno izazovno", što se već pokazalo tačnim.

Tokom prvih meseci života u jedinici za podršku, SLD je uhvaćen kako krši svoja ograničenja pristupom Vocapu, Jutjubu i aplikaciji za Tegd.

Kada se suočio sa svojim "nepravdama, rekao je policajki": "Slušajte gospođice, ja ću izabrati koje uslove da poštujem, a koji nisu važni."

Ipak, sudija Kembel je pozvao ljude da se sete "opšteg prava SLD-a da bude na slobodi nakon isteka kazne koja mu je zakonito izrečena".

SLD se vratio iza rešetaka u vreme prošlonedeljnog saslušanja, ali mu je rečeno da će mu biti dozvoljen povratak u jedinicu za podršku prestupnicima ako pristane "da se ponaša normalno".

- Nije mi poznato da li je SLD pristao na ovo - rekao je sudija Kembel.

Autor: