AKTUELNO

Majci iz Kalifornije amputirana su sva četiri uda nakon što je pojela tilapiju koja je bila zaražena smrtonosnom bakterijom.

- Bilo nam je veoma teško. Užasno je. To je moglo da se dogodi bilo kome od nas – rekla je Laurina prijateljica Ana Mesina.

Ona je navela da se Laura razbolela nekoliko dana nakon što je pojela ribu koju je kupila na lokalnoj pijaci u San Hozeu i pripremila je kod kuće, preneo je “Njujork post”.

- Zamalo je izgubila svoj život. Bila je na respiratoru. Uveli su je u medicinsku komu. Prsti su joj bili crni, kao i stopala i donja usna. Imala je potpunu sepsu i bubrezi su joj otkazivali – rekla je Ana.

Više načina zaraze

Ona je rekla da se Laura zarazila potencijalnom fatalnom bakterijom Vibrio Vulnificus, koja se nalazi u sirovim morskim plodovima i morskoj vodi. Stručnjak za infektivne bolesti Univerziteta Kalifornija dr Nataša Spotisvud rekla je da ima više načina na koji ljudi mogu da se zaraze ovom bakterijom.


- Pod jedan, možete da pojedete nešto što je njome zaraženo, a drugi način je da imate posekotinu ili tetovažu izloženu vodi u kojoj ona živi - rekla je ona i dodala da je ova infekcija posebno zabrinjavajuća za one sa slabim imunim sistemom.

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine prijavi se oko 150-200 slučajeva zaraze tom bakterijom, a oko jedna od pet zaraženih osoba umre.

Autor: