AKTUELNO

Dana, 11.10.2023. portal Pink.rs, preneo je vest sa naslovom „UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! UBIJALI SU I BEBE, ODRUBILI IM GLAVE: POTRESNE SCENE NA MESTU GDE JE HAMAS POČINIO MASAKR“ koju su mediji iz regiona preneli tvrdeći na početku konflikta da su pripadnici Hamasa odrubljivali glave bebama u izraelskom selu Kfar Aza. Radi se o navodima koji nisu potkrepljeni nikakvim dokazima, a nije ih potvrdila ni izraelska vojska, navodi Raskrinkavanje.ba.

Tvrdnja da je Hamas 7.10.2023. u napadu na mesto Kfar Aza ubio i odrubio glave 40 beba od 10. oktobra objavljuje se u medijima i na društvenim mrežama, a širili su je i zvanični izvori.

Kako navodi fact-checking portal Snopes u analizi ovih tvrdnji od 12.10.2023. godine, čini se da je izvor tvrdnje novinarka izraelske medijske kuće i24 News Nicole Zedek, koja je 10. oktobra izveštavala sa mesta masakra u Kfar Azi. U njenom izveštaju, koji je dostupan na Jutjubu, Zedek tvrdi da joj je jedan od komandanta izraelske vojske rekao da je “najmanje 40 beba ubijeno, nekima su odsečene glave”. U kratkom videu koji je ista medijska kuća objavila istog dana na društvenoj mreži X, Zedek intervjuiše komandanta Davina Bena Ziona, koji tvrdi da su pripadnici Hamasa odsecali glave ženama i deci.

Portparol izraelske vojske Major Nir Dinar za Insider je 10. oktobra kazao da su izraelski vojnici pronašli obezglavljene leševe beba u Kfar Azi, naglasivši da nije lično video fotografije i snimke navodnog zločina.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Tal Heinrik 11. oktobra takođe je kazao da su obezglavljene bebe i mala deca pronađeni u Kfar Azi. Istog dana, predsednik SAD-a Džo Bajden izjavio je na sastanku sa vođama jevrejske zajednice u Beloj kući da je video slike obezglavljene dece. Ipak, iz Bele kuće su kasnije kazali kako Bajden nije lično video takve fotografije, već da se pozvao na izraelski medijski izveštaj. Zvaničnik izraelske vojske je, suprotno ranijim tvrdnjama iz kabineta premijera, 13. oktobra rekao da ne mogu potvrditi informaciju da su pripadnici Hamasa bebama odsecali glave.

Iz kabineta premijera na društvenoj mreži X su 12. oktobra objavljene fotografije mrtve dece, od kojih su neka spaljena, a neka prekrivena krvlju, uz objašnjenje da je iste fotografije Netanjahu pokazao američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, te da su ubijena deca žrtve Hamasa. Iako su fotografije uznemirujuće, one ne prikazuju obezglavljenu decu.

Pojedini strani novinari/ke takođe su objavili tvrdnju o obezglavljenim bebama. Francuska novinarka Margot Hadad je, na primer, na X-u 10. oktobra tvrdila da je Hamas novorođenčadima i deci mlađoj od dve godine odrubljivao glave u Kfar Azi, pozivajući se na izraelsku vojsku, obaveštajne podatke i slike koje su navodno došle do nje i koje je proverila.

S druge strane, izraelski novinar Oren Ziv, koji je bio na licu mesta u Kfar Azi, na X-u je utvrdio da njegova ekipa nije videla nikakve dokaze o obezglavljenim bebama, niti su im vojnici, vojni glasnogovornici ili komandanti tako nešto spomenuli.Hamas je negirao optužbe da su obezglavljivali bebe i napadali žene, nazivajući ih lažima.

Naš portal je 10. oktobra preneo je izveštaj TV kanala "i24 njuz", u kojem se tvrdilo da je otkriveno je oko 40 tela beba i dece i da su neki od njih obezglavljeni, što se pokazalo kao neproverena informacija.

"Mediji su u danas pozvani da posete mesto razaranja u Kfar Azi, zajednici koju su masakrirali Hamasovi članovi", stoji u izveštaju.

- To nije rat, nije bojno polje. Vidite bebe, majku, oca, u njihovim spavaćim sobama, njih su teroristi ubili. To je masakr - opisao je prvi prizor general-major IDF Itai Veruv tada i optužio Hamas za zlodela.

Ipak, takve i slične tvrdnje nikada nisu dokazane. Izraelska vojska ih nije potvrdila, a Hamas ih je oštro demantovao.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima, i unosimo ispravak vesti na datum 01. april 2024. godine.

Autor: