AKTUELNO

Dečak (13) je u zatvoru jer je ubio jednu gospođu baku pregazivši je njenim automobilom koji je pokušao da ukrade, prenosi "Mirror".

Tinejdžer, čije ime ne može da s navede, danas je osuđen na krunskom sudu u Šefildu na dve godine zatvora, pošto se prethodno izjasnio krivim da je opasnom vožnjom prouzrokovao smrt 60-godišnje bake Marsije Grant.

Sud je ranije čuo da je udovac Delroj video svoju ženu kako je pokušao da spase svoju ženu.

Na sudu je prikazan snimak nadozornih kamera na kome se vidi kao Marsija Grant stoji iza svog automobila pre nego što je pokošena. Nastradala je pošto je ostala zarobljena pod svojom "hondom akord" ispred njene kuće u Šefildu u aprilu.

Sud je čuo da je dečak, koji je u vreme užasnog incidenta imao samo 12 godina, rekao policiji "izgleda da sam prvi put ubio" kada su ga uhapsili na licu mesta.

Dečaku je u oktobru trebalo da počne suđenje za ubistvo gospođe Grant, ali se izjasnio krivim po manjoj optužbi i to su tužioci prihvatili. Danas je okom izricanja presude nosio crno odelo sa belom košuljom i crnom kravatom. Tokom prethodnog sudskog ročišta, na kojem je negirao optužbe, viđen je zavaljen u fotelju drži ruke iza glave i gleda uvis u novinare i policajce koji su sedeli na javnoj galeriji. U jednom trenutku je zevnuo, a jedan od policajaca u njegovoj pratnji mu je rekao da spusti noge sa prednjeg dela klupe za optužene.

Sud je saslušao policiju i bolničare koji su 5. aprila pozvani zbog incidenta ispred kuće Grantove na Hemper Lejnu u Grinhilu, ali je ona proglašena mrtvom na licu mesta.

Na kratkom sudskom ročištu nisu navedeni detalji incidenta. Ali, kada se prvi put pojavio pred sudom u aprilu, tužilac Geri Kroters rekao je da je policija na licu mesta primetila da je dečak rekao "Da li je mrtva?", "Izgleda da izvršio prvo ubistvo?" i "Bila je nesreća, kunem se."

"Oko 19 časova te večeri ovaj optuženi je viđen na nadzornoj kameri kako pokušava da ukrade automobil gospođe Grant. Ona je pokušala da ga zaustavi tako što je otišla iza automobila", rekao je tužilac Kroters.

"Na snimku nadzorne kamere vidi se da vozilo u ovom trenutku ide polako i zaustavlja se. Gđa Grant staje iza vozila. Vozilo se okreće unazad, zbog čega ona pada na leđa i udara glavom o tlo. Bila je zarobljena ispod vozila, njen muž je pokušao da razbije staklo na autu kako bi optuženog izvukao iz automobila", dodao je tužilac.

Tužilac je rekao da je vozilo udarilo gospođu Grant koja je završila ispod njega, "nanevši joj katastrofalne povrede". On je rekao da je ona proglašena mrtvom na licu mesta nešto posle 19.30 časova od strane hitne pomoći.

Okružni tužilac za Jorkšir i Hambersajd, Malkolm Kristi, dodao je:

"Smrt Marsije Grant bila je tragedija. Besmislene i opasne radnje optuženog uništile su njenu porodicu i prijatelje."