AKTUELNO

Nema zvanične potvrde ovih navoda.

Severna Koreja priprema se za održavanje vojne parade 8. februara, kada će biti obeležena 70. godišnjica od osnivanja vojske, javila je agencija AP.

Međutim, kako se navodi, severnokorejski zvaničnici nisu hteli zvanično da potvrde planove o održavanju parade, samo dan uoči ceremonije otvaranja Zimskim olimpijskih igara u Južnoj Koreji. Demonstracija vojne sile mogla bi, prema američkoj agenciji, da izazove bes Južne Koreje, koja očekuje da Igre budu simbol mira i stabilnosti.

Seul se saglasio sa predlogom u poslednji čas severnokorejskog lidera Kim Džong Una da pošalje delegaciju na Igre i da sportisti iz dve Koreje marširaju zajedno pod zajedničkom plavo-belom "zastavom ujedinjenja".

Foto: Tanjug

Građani Pjongjanga svaki dan, na temperaturama i od minus 15 stepeni Celzijusa, uvežbavaju program za masovni skup na Trgu Kim II Sung. Poslednjih nekoliko dana, područje oko Trga bilo je sporadično zatvarano za saobraćaj, navela je AP.

Satelitski snimci prikazuju vežbu vojnih jedinica na aerodromu na periferiji grada, što može da ukazuje na pripremu vojne parade, smatraju analitičari.

Aktivnosti u Pjongjangu su uobičajene pred održavanja parada i skupova, a organizovanje traje mesecima jer može da uključuje na hiljade vojnika i desetine hiljada civila koji se okupljaju na trgu, sa zastavicama i plastičnim buketima u rukama.

Iz bezbednosnih razloga, zvaničnici Severne Koreje ne otkrivaju unapred detalje takvih skupova. Velikim skupovima obično prisustvuje i lider Kim Džong Un i drugi visoki zvaničnici. Vojna parada dolazi u jeku pojačanih verbalnih napada Pjongjanga na SAD.

Severnokorejski mediji optužuju Vašington da pokušava da izazove tenzije slanjem nosača aviona i bombardera u region. Odnosi su dodatno pogoršani, jer su SAD pooštrile u sredu ekonomske sankcije Severnoj Koreji zbog njenog programa nuklearnog naoružanja.

Sankcije su uvedene za devet entiteta, 16 pojedinaca i šest brodova koje Vašington optužuje da pomaže Pjongjangu u razvoju oružja za masovno uništenje.

#Severna Koreja

#Vojska

'