AKTUELNO

Gledanje prestravljenih lica četiri krvave tinejdžerke kojima paradiraju Hamasovi teroristi bilo je ostvarenje najgorih noćnih mora njihovih roditelja.

Fotografije su snimljene samo nekoliko sati nakon što su kidnapovane, a Liri Albag, Karina Ariev, Daniela Gilboa i Agam Berger već su bile krvave, izbezumljene i izgledale su kao svoje senke.

Foto: FOTO: SCREENSHOT

Prošla su tri meseca od objavljivanja snimaka devojaka na kojima se vidi kako sede poređane uza zid u Gazi sa zavezanim rukama. I dalje su u zatočeništvu.

Pošto su pregovori u zastoju nakon što je primirje propalo, roditelji najmlađih talaca danas dele srceparajuće fotografije i zahtevaju njihovo momentalno oslobađanje.

Oni apeluju na majke i očeve širom sveta da progovore dok se šire užasne glasine da su neke zarobljenice silovane pod pretnjom ubistvom i da su im amputirani udovi.

Foto: FOTO: SCREENSHOT

„Zamislite da je to vaša ćerka, vaša devojčica u njihovim rukama“, rekla je Danijelina majka Orli. "'Kako biste se vi ponašali?"

„Zamislite da nemate nikakav kontakt sa svojom ćerkom, da znate da su u rukama loših ljudi. Šta biste vi rekli posle 90 dana? Ovo nas ubija. Svaki minut je kao sat," rekao je otac jedne od devojaka.

Tinejdžerke su otete iz Nahal Oza, mesta blizu granice sa Gazom, u prvim satima napada Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo 1.200 ljudi i silovano na stotine žena.

Foto: FOTO: SCREENSHOT

„Svima nam je jasno šta su uradili 7. oktobra“, rekla je majka Danijele Gilboe, devojčice koja je talentovana muzičarka i koja je sanjala da postane pevačica.

„Ako su sposobni za ovo, šta će raditi narednih 90 dana? Ne želim da zamišljam šta se dešava."

Kada je došlo do prekida poslednjeg primirja 30. novembra, Liri (18) iz Jahiva, Karina (19) iz Jerusalima, Danijela iz Petah Tikve, i Agam (19) iz Holona ostale su u Gazi.

Pošto tenzije rastu nakon što je Izrael ubio lidera Hamasa u Libanu postoji bojazan da će biti zaboravljene.

Roditelji jedni drugima pomažu da se izbore i prođu kroz najgori životni period.

„Puno plačemo. Mnogo pričamo i razumemo se“, rekla je majka četvoro dece Šira Albag (51), čija je najmlađa ćerka Liri planirala da putuje svetom.

Foto: FOTO: SCREENSHOT

Najstarija ćerka Šlomija Bergera, Agam, je talentovana violinistkinja koja je imala velike planove za budućnost. „Čuli smo za seksualno zlostavljanje“, rekao je 52-godišnji otac četvoro dece.

„Kao otac, ne mogu ni da zamislim šta se dešava mojoj devojčici. Naša porodica je razorena."

Karinina sestra Saša govorila je u ime njihove majke, Ire: "Mi smo potpuno bespomoćni i očajni smo", rekla je. "Moja majka je u strašnoj situaciji, ne zna šta da radi."

Čen Goldštajn Almog (49) je videla neke od devojaka u stanu u Gazi tokom 50 dana koje je provela kao talac.

„Neke od njih su po godinama bliske mojim ćerkama i sve vreme sam ih grlila“, rekla je.

„Bilo je devojaka koje su provele 50 dana i više potpuno same. Kada su bile tužne i uplakane, njihovi otmičari bi ih mazili i dodirivali na neprimeren način. Neke od devojaka su teško ranjene i nisu dobile odgovarajuću medicinsku negu. Prostrelne rane, čak i izgubljeni udovi. Rekli su da mogu da se nose sa invaliditetom, ali ne i sa zlostavljanjem."

O četiri devojke čije fotografije su objavljene Čen Goldštajn Almog je rekla: „One su jake i nisu izgubile nadu. Ali bile su na ivici pre pet nedelja kada smo se odvojili od njih. Treba ih osloboditi. Ne mogu biti tamo više nijedan jedini dan."