AKTUELNO

Jak sneg i ledena kiša zaustavile su stotine letova u Nemačkoj u sredu, uključujući i aerodrom u Frankfurtu, jedan od najprometnijih u Evropi, gde je polovina planiranih letova otkazana.

Na aerodromu u Frankfurtu oko 500 od 1.030 planiranih letova otkazano je zbog vremenskih prilika u sredu, kada se očekivalo 115.000 putnika, navodi se u saopštenju aerodroma.

Poremećaji vezani za vremenske prilike nastaviće se i u četvrtak, saopštio je aerodrom, savetujući putnike da provere status leta pre nego što putuju na aerodrom.

Bilo je otkazivanja letova širom Nemačke. Aerodrom u Minhenu prizemio je oko 150 letova u sredu, navodi "FlightAvare", veb stranica za praćenje letova. Aerodrom Sarbriken, mali međunarodni aerodrom na zapadnoj granici zemlje, u potpunosti je obustavio rad.

Foto: Tanjug AP/Michael Sohn, Matthias Schrader

Nemačka meteorološka služba izdala je za sredu i četvrtak upozorenje na poledicu u većem delu južne polovine zemlje zbog snežnih padavina, ledene kiše i niskih temperatura. U pojedinim centralnim regionima na snazi je upozorenje na jak sneg.

Zimsko vreme je takođe poremetilo neke železničke usluge. Nemački nacionalni železnički operater Deutsche Bahn je u saopštenju naveo da se odlaganja i otkazivanja očekuju u sredu. Maksimalna brzina njegovih brzih ICE vozova bila je ograničena na 200 kilometara na sat sa tipičnih 300, što bi moglo da izazove dalje poremećaje, rekao je operater.

Desetine školskih okruga u Bavarskoj takođe su otkazale nastavu ili prešle na učenje na daljinu u sredu, saopštilo je državno ministarstvo kulture.

Autor: