AKTUELNO

Nemački Bundestag usvojio je zakon koji predviđa niz proceduralnih pojednostavljenja i pooštrenih pravila kako bi se olakšalo deportovanje stranaca koji su u obavezi da napuste zemlju.

Zakonom je propisano maksimalno trajanje zadržavanja pri deportaciji biće produženo sa prethodnih 10 na 28 dana. Pored toga, ubuduće će predstavnicima vlasti biti dozvoljeno da uđu u prostorije u zajedničkom smeštaju, a ne samo u sobu osobe koja se deportuje.

Predlog zakona je nakratko skinut sa dnevnog reda Bundestaga u poslednjoj nedelji zasedanja pred Božić jer su Zeleni pozvali na njegovo poboljšanje. Na njihovo insistiranje, pogođenima strancima sada treba obezbediti advokata.

Za porodice sa maloletnom decom, pritvor do deportacije je generalno isključen. Osim toga, zakon predviđa strožu akciju protiv krijumčara. Zbog protesta organizacija za ljudska prava, naknadno umetnuti pasus ima za cilj da obezbedi da spasavanje izbeglica na moru ne bude označeno kao krivično delo.

Kritike zakona stigle su iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Alternative za Nemačku (AfD), za koje pooštravanje nije otišlo dovoljno daleko.

Poslanik CDU Kristof de Vris požalio se da su promene koje su nametnuli Zeleni, učinile ionako slab zakon, potpuno neefikasnim. Levica, s druge strane, vidi mere koje su sada dogovorene kao masovni napad na osnovna prava i građanske slobode.

Autor: