AKTUELNO

Tanker gori u Adenskom zalivu nakon što su Huti rekli da su ga pogodili projektilom, navodeći da su ciljali britanski naftni tanker Marlin Luanda.

Nakon pogotka buknuo je jedan od brodskih rezervoara, a korišćena je vatrogasna oprema za njegovo suzbijanje, piše BBC.

Američki zvaničnici rekli su BBC-jevom američkom partneru CBS-u da je obližnji pomorski brod reagovao na signal za pomoć broda i da nije bilo povređenih.

To je najnoviji napad Huta na komercijalni transport u i oko Crvenog mora.

Britanske pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštile su da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena.

UKMTO je saopštio da su vlasti obaveštene i da su odgovorili na napad, i upozorio je druga plovila da budu oprezni u tranzitu i prijave svaku sumnjivu aktivnost.

Potvrđeno je da su vojni brodovi na putu da pruže pomoć.

"Bezbednost posade je naš najvažniji prioritet. Ostajemo u kontaktu sa brodom i pažljivo pratimo situaciju".

Portparol vojske Huta rekao je da je grupa koristila "određeni broj odgovarajućih pomorskih projektila" i da je napad u petak bio "direktan".

Od novembra Huti koje podržava Iran pokrenuli su desetine napada na komercijalne brodove koji putuju kroz Crveno more, jednu od najprometnijih brodskih puteva na svetu u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi, gde se Izrael bori protiv Hamasa.

SAD i Velika Britanija su pokrenule vazdušne napade na grupu kao odgovor na njene napade, što je navelo Huti da upozore da će pojačati svoje napade na brodarstvo.

Velika Britanija i SAD takođe ciljaju na militantnu grupu koju podržava Iran sankcijama kako bi smanjili njena finansijska sredstva.