AKTUELNO

Ovih dana nad istokom Mediterana nalazi se ciklon, u sklopu njega i snažna oblačnost sa obilnim padavinama od Egejskog mora i juga Grčke i Krita do juga Turske, Kipra i Bliskog istoka. U zadnjem delu ciklona danas se nalazi Grčka, ali i u sistemu veoma snažnog severnog strujanja, uz jako zahlađenje.

Jug Grčke, Krit i oblast Egejskog mora danas je na udaru kiše i snega, ali i pljuskova sa grmljavinom, uz olujni severni vetar i veoma niske temperature,

Najlošije vreme zahvatilo je šire područje Atine. Temperatura u Atini opala je na 5 stepeni, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Istovremeno, na planinama iznad Atine veje sneg uz grmljavinu, pa se danas zabeleo šire područje oko Atine. Sneg se lokalno spustio i na okalna brda na obodu Atine. U Atini se uz jak severni vetar očekuje pad temperature vazduha na 3 stepena, na širem području grada na 0 stepeni, a na planinama iznad grada i znatno ispod 0.

Foto: Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

Na obalnom području duva olujni severni vetar sa udarima od 100 kilometara na sat, koji ometa plovidbu, tako da je otkazan veliki broj polazaka trajekata.

Širom Atine osećaj hladnoće dodatno je pojačan ledenim severnim vetrom.

Ono što je interesantno, jugoistok Grčke i Atina danas su najhladniji deo Grčke, ali i među najhladnijim predelima u Evropi, dok je na severozapadu Grčke zemlje do 14-15 stepeni.

Osim Atine i jugoistoka Grčke, kiša, sneg i olujne nepogode zahvatile su i Krit, Peloponez i brojna ostrva u Egejskom moru.

Foto: Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

I dok se Grčka bori sa pravim zimskim uslovima, nad većim delom Evrope je vedro i suvo, zbog snažnog anticklona, a zima se može reći da je na odsustvu, jer su temperature znatno iznad proseka.

Najtoplije je na zapadu Evrope, a temperature na zapadu i jugozapadu Francuske dostižu i 20 stepeni. Toplo je i širom Španije i Portugalije, prethodnih dana u Španiji je bilo i do 30 stepeni, a na severu Škotske rekordnih 20 stepeni za januar.

Kada je reč o jugu Grčke i Atini, nepovoljno vreme očekuje se do sutra, uz povremene pljuskovite padavine, grmljavinu i olujni vetar.

Stabilizacija vremena očekuje se od sutra, pa će početak februara doneti sunčano vreme i temperature i iznad 15 stepeni.