AKTUELNO

Evropska unija je zapravo zasnovana na sporazumu o tome kako se subvencioniše poljoprivreda, sve drugo manje važno od toga, rekao je za Novo jutro TV PINK reditelj Ljubiša Ristić.

Posle blokade Nemačke i Francuske, štrajku poljoprivrednika pridružili su se i Poljaci i Rumuni, a sada i Belgijanci. Farmeri se žale na glomaznu birokratiju, visoke troškove proizvodnje i nelojalnu konkurenciju, za koju kažu da je rezultat liberalne ekonomske politike Evropske unije.

Ristić je rekao da je EU zapravo zasnovana na sporazumu o tome kako se subvencioniše poljoprivreda, dodaje da je sve drugo manje važno od toga.

- Svi sporazumi se odvijaju na dva plana, jedan da Engleska ima socijalnu kartu, da se izuzme od toga, a drugi da subvencije dobiju tri zemlje, Španija, Portugal i Grčka - rekao je Ristić i dodao:

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovi protesti nisu ništa novo, to traje decenijama. Sada treba videti šta je politička pozadina ovoga što se dešava.

Urednik ekonomske rubrike u Novostima Dušan Stojaković, rekao je da sada polako dolazi na naplatu ono što se dešavalo, kada je doneta politička odluka o podršci Ukrajini.

- Poreski obveznici zemalja EU podneli su najveći teret ponoći, daju oružje, kao i određene beneficije Ukrajini - rekao je Stojaković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, došli su u situaciju da njihovi poljoprivrednici nisu više konkurentni. Dodaje da je takođe bitno to što su zelene stranke nametnule zelenu tranziciju, gde moramo da tražimo neke skupe načine proizvodnje.

- Takođe, odrekli su se jeftinijih energenata iz Rusije, pa tako sve postaje skuplje za proizvodnju. Ovo je stvorilo problem ljudima koji realno rade, kojima je proizvodnja skuplja, a pomoći i novca je sve manje - rekao je Stojaković.

Autor: