AKTUELNO

Kina je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" vladi Japanu zbog nedavnog izveštaja da su Tokio i Vašington tokom zajedničkih vojnih vežbi prvi put proglasili zvanični Peking za "hipotetičkog neprijatelja", saopštila je u danas kineska ambasada u Japanu.

Agencija Kjodo prenela je u nedelju da su japanske oružane snage i američka vojska na takav način pominjale Kinu tokom zajedničke vojne vežbe kompjuterske simulacije vojne intervencije zbog vanredne situacije na Tajvanu.

Kineska ambasada je saopštila da je zvanični Tokio saopštio da je taj izveštaj neistinit.

- Pitanje Tajvana ne dozvoljava nikakvo spoljno mešanje - navodi se u saopštenju kineske ambasade i dodaje da će oni koji ometaju ujedinjenje Kine sa Tajvanom "na kraju platiti visoku cenu".

Tabloid Global tajms povezan sa kineskom vladajućom Komunističkom partijom, kritikovao je Japan i SAD zbog uvežbavanja "vojne intervencije" u slučaju nepredviđene situacije u koju je uključen Tajvan.

- Ovo ne samo da podriva mirnu atmosferu i preuveličava rizike od rata, već i značajno povećava napetosti u Tajvanskom moreuzu - navodi Global tajms.