AKTUELNO

Među sportistima iz celog sveta na ZOI će učestvovati i tim Srbije.

Zimske olimpijske igre biće otvorene sutra u Pjongčangu a to će za svet biti izuzetan trenutak - na Olimpijadi koja se održava u Južnoj Koreji učestvovaće i njihov nuklearni rival Severna Koreja.

Paralelno sa sportskim takmičenjima u Pjongčangu, udaljenom samo 80 kilometara od dobro čuvane granice sa Severnom Korejom, odvijaće se i niz političkih događaja iako i dalje postoji nesmanjena nelagodnost zbog potencijalnog nuklearnog rata u tom regionu, navodi AP.

Pre samo više nedelja Severna Koreja je pretila južnom susedu ratom što čini već dugo i uporno, od njihovog međusobnog konflikta, jednog od najkrvavijih u 20. veku.

Zato će to biti nešto gotovo ravno čudu za Južnokorejce kada budu posmatrali scene u kojima je njihov demokratski izabrani predsednik domaćin severnokorejskoj zvaničnici, sestri lidera te zemlje Kim Džong Una i unuci čoveka koji je 1950. naredio invaziju na njihovog južnog suseda.

Tako će nakon decenija spora koji je na mahove, posebno tokom prošle godine, izgledao da će prerasti u još jedan korejski rat, sestra severnokorejskog lidera, Kim Jo Džong, sesti za isti sto - tokom ručka za međunarodne goste - sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae inom.

Oslabljene su, međutim, nade da će Olimpijske igre pomoći u rešenju napetog spora SAD i Pjongjanga oko severnokorejskog nuklearnog programa pošto su danas severnokorejski državni mediji objavili da njihovi zvaničnici nemaju nameru da se sretnu sa američkim zvaničnicima u Pjongčangu, prenosi Rojters.

U Pjongčangu će inače boraviti američki potpredsednik Majk Pens sa delegacijom.

Pročitajte još: RUSIJA SE OPROSTILA OD SVOG HEROJA: Na sahrani tragično nastradalog pilota 30.000 ljudi

#Južna Koreja

#Olimpijske igre

#Severna Koreja

#Sport

'