AKTUELNO

Bečka policija je na nogama, a pokrenuta je istragu protiv 17 osoba, starosti od 13 do 18 godina, među kojima ima i državljana Srbije. Oni su privedeni zbog sumnje na višemesečno silovanja i zlostavljanja devojčice (12), uključujući i desetine video snimaka urađenih mobilnim telefonom kojima su ucenjivali žrtvu.

Ova istraga seksualnog zlostavljanja maloletnika jedna je od najšokantnijih slučajeva seksualnog zločina u novijoj kriminalnoj istoriji, pišu austrijski mediji. Jeziva drama devojčice iz bečkog okruga Favoriten počela je početkom prošle godine bezazlenom tinejdžerskom romansom. Maloletnica je nažalost završila u višemjesečnoj spirali nasilja, pretnji, ucena i navodnog serijskog silovanja i zlostavljanja, snimljenih video snimkama mobilonim! Višestruka grupna silovanja (do osam počinitelja) navodno su se dogodila u garaži, stanu ili na stepeništu.

Specijalci bečke policije su u četvrtak ujutro upali su u nekoliko stanova i uhapsiili 17 osumnjičenih u njihovim sobama! Dvanaestoro osumnjičenih su maloletnici stariji od 14 godina, jedna osoba ima 19 godina, dvoje su mlađi od 14 godine i nisu krivično odgovorni u Austriji, dok je identitet još dvoje osumnjičenih nepoznat, rekao je Florijan Finda. Policija je prilikom hapšenja zaplenila najmanje četiri mobilna telefona. Među osumnjičenima da su državljani Austrije, Turske, Sirije, Italije, Bugarske i Srbije, prenosi AP.

Foto: Tanjug AP/Matthias Schrader

Sumnja se da su se silovanja i zlpostavljanja događala u periodu od februara do juna 2023. godine u garažama, stanovima dečaka kada imroditelji nisu bili kod kuće, stepeništima, a u jednom slučaju i u hotelskoj sobi kao i na drugim lokacijama u Beču.

Devojčica je rekla da joj je njen tadašnji dečko pretio, a na snimcima grupnog silovanja koji su pronađeni u mobilnom telefonu čuju se jezivi krici i kako 12-godišnjakinjakinja viče "Prestani!" iznova i iznova. Zbog sramote i iz straha jer je bila ucenjivana da će objaviti njene snimke devojčica je ćutala o paklu kroz koji je prolazila, sve dok konačno u oktobru prošle godine sve nije ispričala majci.

Posle ispitivanja svih osumnjičeni su pušteni iz pritvora u četvrtak, osim 16-godišnjeg Sirijca koji je zadržan jer se opirao prilikom hapšenja. inače većina osumnjičenih je od ranije poznata policiji zbog financijskih, imovinskih ili nasilnih kaznenih dela. Oni su na saslušanju samo delomično priznali ili negirali krivicu tvrdeći da je devojčica dobrovoljno učestvovala i pretvarala se da ima 14 godina.

Državno tužilaštvo u Beču sada mora odlučiti kako dalje. Budući da navodni grupni silovatelji podležu krivičnom zakonu za maloletnike, preti im "samo" pet godina zatvora umesto do deset godina za teško seksualno zlostavljanje...