AKTUELNO

Švedska će se u ponedeljak i zvanično pridružiti NATO, čime će biti završen dvogodišnji proces pridruživanja te zemlje Alijansi.

Švedski premijer Ulf Kristerson i ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom otputovaće u Vašington kako bi dokumentacija o pristupanju Švedske biti zvanično deponovana u Stejt departmentu, čime se formalno završava proces.

Ceremonija podizanja zastave zakazana je za podne.

Švedska je prošle nedelje preskočila poslednju prepreku da postane 32. članica, pošto je Mađarska kao poslednja država među članicama, podržala u parlamentu njenu kandidaturu.

Novi predsednik Tamaš Suljok potpisao je dokument u utorak, odmah posle inauguracije.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je održavao kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uprkos pritisku Zapada, više od 600 dana odbijao je da odobri kandidaturu Švedske.

Turska je, takođe, usporavala proces pridruživanja Švedske uz obrazloženje da nije dovoljno oštro protiv kurdske manjine koja živi u toj zemlji, dodaje Politiko.

Pristupanje Švedske biće strateški udarac Moskvi, jer Baltičko more pretvara u „jezero NATO“, čime je Alijansi mnogo lakše da prati ruska pomorska kretanja.

Švedska ima dobro naoružanu vojsku i naprednu industriju oružja.