AKTUELNO

Lideri opozicije i francuski predsednik Emanuel Makron nisu uspeli da se dogovore o merama podrške Kijevu tokom razgovora u četvrtak, a lideri stranaka su upozorili šefa države da ne uvlači Pariz u sukob u Ukrajini.

Kako prenosi BFMTV, Makronov sastanak sa predstavnicima političkih partija trajao je više od tri sata.

Predsednik je pokušao da razgovara koliko daleko treba ići u podršci Ukrajini, ali nije postignut konsenzus između predsednika i političkih partija.

Lider partije Nacionalni skup (RN) Džordan Bardela rekao je da je predsedniku ukazao na važnost „da sama Francuska ne započne sukob sa Rusijom“.

- Mislim da možemo naći mnoga rešenja osim ronjenja u rat i novi svetski rat sa obe ruke. Neophodno je uspostaviti crvene linije, a predsednik Republike nije želeo da ih povuče. Verujem da je stav Francuske je da nosimo glas mira, ovu ekvidistancu. Imam utisak da predsednik i premijer gube hladnokrvnost. Neophodno je povući crvene linije kako Francuska ne bi postala saučesnik u sukobu - rekao je on.

Bardela je istakao da pitanje slanja trupa u Ukrajinu „izaziva zabrinutost u zemlji, izoluje Francusku u međunarodnoj areni i otkriva razlike u taboru zemalja NATO-a".

Autor: