AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas, posle vazdušnih udara izraelske vojske u Siriji, da se izbegnu svi koraci koji bi mogli da dovedu do novih konfrontacija u regionu.

Putin je to istakao u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, saopštio je Kremlj, prenela je agencija Tas s.

Prethodno je kancelarija izraelskog premijera saopštila da se Netanijahu saglasio sa Putinom u telefonskom razgovoru da mora da bude nastavljena interakcija između vojski te dve zemlje.

- Saglasili smo se da će se bezbednosna saradnja između naših zemalja nastaviti - rekao je Netanijahu posle razgovora sa Putinom.

Netanijahu je Putinu rekao da je obaveza i pravo Izraela da se brani od napada sa sirijske teritorije.

Ranije danas, izraelski vojni avion oboren je protivavionskom vatrom pri povratku iz bombaškog napada na iranske položaje u Siriji, u najozbiljnijem sukobu do sada između Izraela i snaga koje podržava Iran, a koje su bazirane preko granice.

Izraelska vojska je danas saopštila da je oborila iranski dron nakon što je ta bespilotna letelica ušla u izraelski vazdušni prostor, i da je uništila iranski objekat u Siriji sa kojeg je dron lansiran.

U saopštenju izraelske vojske je navedeno i da su se izraelski avioni suočili s jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

Izrael je potom saopštio da je pogodio 12 iranskih i sirijskih meta u Siriji, uključujući sirijske sisteme vazdušne odbrane.

Pročitajte još: Užas: Autobus se survao niz brdo, stradalo najmanje 27 ljudi

#Izrael

#Rusija

#Sirija

#Vladimir Putin

'