AKTUELNO

U kompleksu apostolske sekte je preko 250 dece radilo kao jeftina radna snaga, a policija je u dvorištu pronašla 16 grobova!

Policija u Zimbabveu uhapsila je čoveka koji tvrdi da je prorok apostolske sekte zbog kriminalnih aktivnosti koje uključuju zlostavljanje dece!

Uhapšeno je i sedam njegovih pomagača.

U kompleksu apostolske sekte je preko 250 dece radilo kao jeftina radna snaga, a policija je u dvorištu pronašla 16 grobova. Policija kaže da je Išmael Čokurongerva (56), koji je sam sebe prozvao prorokom, vodio sektu sa više od 1.000 članova na farmi udaljenoj oko 34 kilometra severozapadno od glavnog grada Hararea.

Deca su onde živela uz ostale članove kulta. Deca, koja su sada spasena, korišćena su za obavljanje raznih fizičkih aktivnosti za "dobrobit vodstva sekte", rekla je policija. Od 251 deteta, 246 dece nije imalo rodni list.

Policija je utvrdila da sva deca školske dobi nisu pohađala formalno obrazovanje i bila su iskorišćavana kao jeftina radna snaga.

"Deca su radila fizičke poslove kao deo učenja životnih veština", navela je policija.

Među grobovima otkrivenima u dvorištu kompleksa su i grobovi sedam beba čiji ukopi nisu registrovani. Pretres kompleksa kulta obavljen je u utorak. Policija kaže da će objaviti više detalja nakon istrage.