AKTUELNO

Izjava francuskog predsednika Emanuela Makron da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu kako Rusija ne bi dobila rat izazvala je buru reakcija među opozicionim političarima u Francuskoj.

- Rusija ne može i ne sme da dobije rat. Učinili smo sve da održimo mir - izjavio je Makron i dodao:

- Ne isključujemo ovu opciju slanja francuskih trupa u Ukrajinu- dodao je on.

Makron kaže da je ukrajinska kontraofanziva bila neuspeh, situacija u Ukrajini je veoma teška, a nije isključeno da će Francuska poslati svoju vojsku ako bude smatrala da je potrebno.

- Postavili smo previše ograničenja u našem rečniku. Ne volimo penjanje. Mi nismo u ratu sa Rusijom, ali, da budemo jasni, ne smemo dozvoliti da ona pobedi. Ako bi se stvari degenerisale, to bi bila samo odgovornost Rusije- navodi Makron.

On je rekao da je Putin predsednik zemlje koja je destabilizujuća sila.

- Nalazimo se u vremenu otpora. Spremni smo da donosimo odluke tako da Rusija nikada ne pobedi - dodaje Makron.

Makron je rekao da će Francuska učiniti sve što je potrebno da postigne svoj cilj.

- Pregovarali smo koliko smo mogli, ali sa njim [Putinom] nema šta da razgovaramo, Ukrajina mora da pobedi. Neće biti crvenih linija. Ja sam predsednik Francuske i ja odlučujem- izričit je bio Makron.

- Francuska je moć sveta. Ne smemo biti slabi. Zato moramo trezveno sagledati situaciju i odlučno, voljno i hrabro reći da smo spremni da upotrebimo sredstva za postizanje našeg cilja, a to je da Rusija ne pobedi! - naglašava Makron.