AKTUELNO

Telo žene nađeno je u petak popodne, dok je u njenoj blizini i dalje stajao medved. Oterao ga je hitac upozorenja, rekli su spasioci!

Tatjana (31) iz Belorusije umrla je u petak u Slovačkoj nakon, kako se sumnja, pada sa visine. Nju je navodno jurio medved, koji je kasnije pronađen u blizini njenog tela sa krvavom vilicom, prenose mediji.

Slovačka gorska služba spasavanja rekla je da je telo žene izvučeno iz šume u planinama Niskim Tatrama u petak uveče.

U međuvremenu je policija potvrdila još jedan napad medveda u Slovačkoj u nedelju, u kojem su povređene dve osobe.

Prva zastrašujuća vest o Tatjaninoj smrti (31) zvučala je neverovatno - u šumi iznad Demanovske doline, medved je raskomadao ženu. Međutim, ubrzo je otkriveno da je žena umrla nakon pada sa strme litice, nakon što je nju i muškarca sa kojim je bila u društvu pojurio medved.

Tatjana i njen prijatelj Konstantin (29) su iz Belorusije, ali su dugo živeli u Poljskoj, dok je muškarac radio kao instruktor skijanja u Niskim Tatrama, prenose mediji u Slovačkoj.

Na kraju sezone on je navodno želeo da pokaže Tatjani lepotu planina gde je radio tokom zime.

"Dali smo mu nekoliko saveta. Zašto je izabrao baš ovu rutu, ne znam. Možda zato što je živeo u Laziskom i staza počinje baš tu", rekao je jedan od kolega.

Šta se tačno desilo za sada nije poznato, ali mediji pišu da su njih dvoje naleteli na medveda. Iz straha su navodno počeli da paniče i otrčali su u različitim pravcima, dok je medved pojurio za Tatjanom.

Teren u okolini nije samo kamenit, već i izuzetno strm, dok je mokra trava verovatno bila izuzetno klizava. Ako se devojka zaista okliznula na strmoj padini, nije imala šanse da se zaustavi. Područje je od 15. juna zatvoreno za turističku javnost.

Spasioci su pronašli Tatjanu mrtvu, ali je medved i dalje bio blizu njih.

Zamenik načelnika se sreo sa medvedom licem u lice.

"Sa mnom je bio pas tragač. Kada smo otkrili mladu ženu, pored nje je stajao medved. Uopšte nije pokazivao znake stidljivosti", rekao je on. Samo je hitac upozorenja oterao medveda.

On je navodno bio u blizini žene sa krvavom vilicom, preneli su mediji.

Predator je navodno od ranije poznat. Već krajem leta lutao je golf terenom u Taleu, a ekipa hitne službe pokušala je da ga uspava.

Jedan od spasilaca prepoznao je identifikacioni znak na uhu medveda u petak. Primetio je i krv kako teče niz medvedova usta. Zaštitnici prirode stoga smatraju da je to bio takozvani predatorski napad. Medved je očigledno vukao već mrtvu devojku po zemlji.

"Postavili smo nekoliko zamki za kamere na terenu i pratićemo mužjake. Verovatno će biti eliminisan", rekla je Vladimira Fabriciusova, direktorka odeljenja za zaštitu prirode i biodiverzitet u Ministarstvu životne sredine.

Da podsetimo, u nedelju je došlo do novog napada, a dve osobe su završile u bolnici nakon što ih je napao medved u gradu Liptovski Mikulaš u Slovačkoj, saopštile su hitne službe.

Vlasti navode da je 49-godišnja žena zadobila povrede ramena, a da se 72-godišnji muškarac leči zbog posekotine na glavi. Lokalni mediji pišu da je policija poterala medveda iz grada u šumu.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako medved trči ulicom.