AKTUELNO

Više svetskih lidera čestitalo je Vladimiru Putin pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji, dok su neki to odbili.

Vladimir Putin je u nedelju odneo ubedljivu pobedu na ruskim predsedničkim izborima, osvojivši 87,3 odsto glasova na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, čime je dobio peti mandat.

Dok su mu neki lideri čestitali na pobedi drugi su to odbili, a neki su čak bili sarkastični.

"Berlin mu neće čestitati"

Nemački kancelar Olaf Šolc tako neće čestitati ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pobedu na izborima koje Berlin ne smatra ni slobodnim ni poštenim, rekao je u ponedeljak portparol nemačke vlade.

- Rezultat je bio unapred određen – rekao je portparol na konferenciji u Berlinu, govoreći o Rusiji kao o diktaturi, preneo je Rojters.

Ranije je javljeno da je i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer odlučio je da ne čestita Putinu, kako je rekla njegova portparolka Cerstin Gamelin za “Tagešspigel”. Štajnmajer je čestitao Putinu 2018. na reizboru za predsednika Rusije, podsećaju agencije.

- Vlada Nemačke spremna je da komunicira sa Putinom, ali mu Berlin neće čestitati pobedu na izborima - saopštila je zamenica glavnog portparola njemačke Vlade Kristijana Hofman.

Ona je novinarima rekla da postoji obostrana volja i da će biti korisno da se razgovara sa Putinom, ali da to nije planirano u ovom trenutku.

- Nemačka neće smatrati izbore legitimnim niti će čestitati Putinu na njegovoj pobedi – rekla je Hofman.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel još je u petak “čestitao” Putinu na pobedi, kad je počelo trodnevno glasanje u Rusiji, preneo je “Politiko”.

“Želeo bih da čestitam Vladimiru Putinu na ubedljivoj pobedi na izborima koji počinju danas. Nema opozicije. Nema slobode. Nema izbora”, rekao je Mišel na “X” (Tviter).

Ko je čestitao Putinu?

Među onima koji su čestitali Putinu na reizboru su predsednici Kine, Palestine, Irana i Severne Koreje.

Predsednik Kine Si Đinping čestitao je Putinu ponovni izbor za predsednika Rusije, preneli su danas kineski državni mediji. Putin je na konferenciji za novinare nakon završetka izbora rekao da su odnosi između Rusije i Kine stabilizirajući faktor u evroazijskom regionu, prenela je Sinhua.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un takođe je čestitao ruskom kolegi na pobedi, objavila je KCNA. Agencija je navela da je Kim "poslao čestitke predsedniku Putinu i da će "ambasador Severne Koreje u Rusiji Šin Hong-čul uručiti čestitku ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

I palestinski predsednik Mahmud Abas čestitao je danas Putinu na reizboru i poželeo mlu uspehe u obavljanju "uzvišenih zadataka" koji su mu povereni i ostvarivanju zacrtanih ciljeva. On je naveo da je ponosan na prijateljske odnose koji, kako je istakao, spajaju dve zemlje i dva naroda i iskazao zahvalnost za podršku koju Rusija pruža pravima palestinskog naroda.

Predsednik Irana Ibrahim Raisi takođe je čestitao Putinu ponovni izbor za predsednika Rusije.

"Predsednik Islamske Republike Iran uputio je čestitke povodom ubedljive pobede na izborima i ponovnog izbora Vladimira Putina za predsednika Rusije", stoji u saopštenju.

Putin, koji vodi na predsedničkim izborima u Rusiji, imao je telefonske razgovore sa liderima Azerbejdžana, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana, koji su mu - kako je saopštila pres služba Kremlja - "srdačno čestitali ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima, posebno istakavši široku podršku javnosti njegovom spoljnopolitičkom kursu i visokoj biračkoj aktivnosti na izborima".

Autor: