AKTUELNO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je neophodno da se 9.000 pacijenata hitno evakuiše iz Pojasa Gaze radi pružanja medicinske nege, a šef SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, je dodao da u palestinskoj enklavi trenutno funkcioniše samo 10 bolnica.

''Oko 9.000 pacijenata hitno treba da bude evakuisano u inostranstvo zbog zdravstvenih usluga, uključujući lečenje raka, povrede od bombardovanja, dijalize i druga hronična stanja'', izjavio je Tedros na platformi X.

On je dodao da je zbog toga što radi samo 10 bolnica, i to organičeno, hiljade pacijenata lišeno zdravstvene nege, prenosi Gardijan.

Pre rata u Gazi je bilo 36 bolnica, prema SZO.

Gebrejesus je istakao da je ''do sada preko 3.400 pacijenata upućeno u inostranstvo preko Rafe, uključujući 2.198 ranjenih i 1.215 bolesnih. Ali još mnogo njih treba da bude evakuisano''.

On je pozvao Izrael da ubrza izdavanje odobrenja za evakuaciju jer je, kako tvrdi, svaki trenutak bitan za pacijente u kritičnom stanju.

Pre rata, 50 do 100 pacijenata dnevno je prebacivano u Istočni Jerusalim ili na Zapadnu obalu, od kojih polovina zbog tretmana za kancer.