AKTUELNO

Mandat specijalnog tužioca Dejvida Švendimena u okviru Specijalnog sudu za zločine OVK je završen i ubrzo će biti pokrenuta procedura za imenovanje njegovog naslednika, saopštila je danas portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku EU Maja Kocijančič.

- Primili smo k znanju da je završen mandat specijalnog tužioca Dejvida Švendimena i zahvaljujemo mu na odličnom radu tokom perioda kada je formirana Kancelarija specijalnog tužioca, koja je formirana u skladu sa kosovskim zakonima kako bi istražila i procesuirala međunarodne zločine koji su se dogodili tokom i nakon sukoba na Kosovu 1998, 1999 i 2000 - saopštila je portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini.

EU nastavlja da snažno podržava rad Specijalizovanih sudskih veća i Kancelarije specijalnog tužioca, kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

- Ove su institucije važna demonstracija kosovske posvećenosti vladavini zakona, koja predstavlja ključni element kosovskog progresa na putu evrointegracija i angažovanja EU na Zapadnom Balkanu kao celini. Posebno je važno da Specijalizovana veća i Kancelarija specijalnog tužioca mogu da nastave nezavisno sa svojim radom, bez bilo kakvog spoljnog mešanja - navodi se u saopštenju.

Portparolka Mogerinijeve najavljuje da će relevantne procedure za imenovanje naslednika Švendimana biti ubrzo pokrenute, u skladu sa zakonom, kako bi se osigurao kontinuitet rada.

Pročitajte još: Budžet OEBS-a za ovu godinu 137 miliona evra

#Maja Kocijančić

#OVK

#Specijalni sud

'