AKTUELNO

Da ujak nije primetio da se beba pomera, ishod je mogao biti sasvim drugačiji.

Beba, koja je proglašena mrtvom ubrzo nakon rođenja, vraćena je u bolnicu, pošto je povratila vitalne znake tokom sopstvene sahrane u Alto Parani u Paragvaju, na granici sa Argentinom i Brazilom.

Devojčica je prevremeno rođena u petak oko podneva carskim rezom, nakon što je njena 21-godišnja majka imala komplikacije u sedmom mesecu trudnoće.

Trudnoće ovog tipa obično rezultiraju prevremeno rođenim bebama, a roditelji devojčice već su prethodno izgubili jednu bebu, prenosi paragvajski portal Ultima ora.

Beba je proglašena mrtvom i predata porodici, zajedno sa izvodom iz matične knjige umrlih. Članovi porodice bili su na bdenju, a neposredno pre polaska na groblje jedan od ujaka primetio je da beba pomera glavu i obavestio prisutne.

Devojčica je počela da pokazuje vitalne znake 30 minuta pre sahrane i porodica ju je vratila u bolnicu, gde je primljena u inkubator, a zatim prebačena na intenzivnu negu.

Direktor regionalne bolnice Siudad del Este Federiko Šrodel nije isključio da se radi o katalepsiji, patološkom stanju koje se često u psihijatriji naziva i ''voštana fleksibilnost''.

- Zbog prevremenog rođenja to može da se desi, pacijent praktično ostane bez vitalnih znakova - dodao je specijalista i dodao na svakih pet miliona porođaja može biti jedan slučaj ove vrste.

Načelnik Sudske medicine Ministarstva za javno zdravlje u Paragvaju Pablo Lemir objasnio je da je moguće da je reč o katalepsiji, iako se još uvek ne zna tačno šta je fenomen koji generiše ovo stanje u kome telo ima sve znakove prividne smrti.

- Ne detektuju se otkucaji srca ili disanje, telo je nepomično i bez znakova života. To je uobičajeno u nekim slučajevima šizofrenije, Parkinsonove bolesti ili zloupotrebe supstanci - istakao je on.

Kod beba se može javiti stanje koje se zove "brue" (neuobičajeno disanje kod novorođenčadi), koje može izazvati znakove slične prividnoj smrti.

S druge strane, rođaci ne isključuju božansku intervenciju i uveravaju da će se devojčica, još uvek uz neizvesnu prognozu, zvati Milagros de Hesus (Čudo Isusovo).