AKTUELNO

Ubrzana proizvodnja električnih vozila, solarnih panela i ulaganja u mrežu u Kini i oporavak kineske industrije već su podstakli potražnju za bakrom, koji se najviše koristi u energetskoj i građevinskoj industriji.

Potražnja za bakrom će snažno rasti u narednih deset godina zahvaljujući električnim vozilima, energetskoj infrastrukturi, veštačkoj inteligenciji i automatizaciji, ocenjuje trgovačka kuća Trafigura.

Energetska tranzicija i nove tehnologije kao što su veštačka inteligencija i automatizacija već su poboljšale izglede za potražnju za metalom visoke provodljivosti.

U narednih 10 godina to će biti izvor najmanje 10 miliona metričkih tona dodatne potrošnje, izračunala je Trafigura.

Otprilike trećinu nove potražnje generisaće sektor električnih vozila, napominje Grem Trejn, šef analize metala u švajcarskoj kompaniji.

„Ta trećina uključuje proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, a ostatak će ići na stvari kao što su automatizacija, industrijski kapitalni troškovi i sistemi za hlađenje centara podataka“, objasnio je Trejn.

Uspon centara podataka usko je povezan sa razvojem veštačke inteligencije.

Potražnja za bakrom će biti podstaknuta industrijalizacijom i urbanizacijom u zemljama u razvoju, posebno u Indiji, gde potrošnja po stanovniku trenutno iznosi svega pola kilograma, ističe šef analize u Trafiguri. U Kini i razvijenim ekonomijama iznosi 10, odnosno sedam kilograma, napominje on.

Ubrzana proizvodnja električnih vozila, solarnih panela i ulaganja u mrežu u Kini i oporavak kineske industrije već su podstakli potražnju za bakrom, koji se najviše koristi u energetskoj i građevinskoj industriji.

Ovi faktori, u kombinaciji sa oskudnim snabdevanjem rafinisanim bakrom i koncentratom bakra, podigli su cene tog metala na Londonskoj berzi LME na najviši nivo u poslednje dve godine, blizu 10.000 dolara po toni.

Izvori u industriji bakra kažu da je rast cena delom posledica pada zaliha u skladištima registrovanim na LME, za čak 35 odsto u odnosu na oktobar prošle godine, na 121.200 tona.

Dodatno povećanje cena bilo je ograničeno snabdevanje koncentratom bakra nakon zatvaranja rudnika Kobra u Panami u vlasništvu First Kuantum's Minerals i procene rudarskog giganta Anglo American o smanjenoj proizvodnji.

U takvim uslovima neki analitičari sada očekuju značajnu nestašicu na tržištu, od oko 26 miliona tona ove godine.

Autor: