AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se juče pred federalnom skupštinom, oba doma ruskog parlamenta, na godišnjem govoru na kom je najavio novo strateško nuklearno oružje.

Branko Radun, analitičar rekao je za „Novo jutro“ Televizije Pink da su današnji naslovi povodom jučerašnje izjave Putina malo preterani.

- Ovo je neka vrsta odgovora Rusije. Prema Rusiji se primenjuju različite mere, uvedene su sankcije. SAD vrši pritisak na Evropsku uniju da pooštrava sankcije prema Rusiji, a to više štete nanosi evropskoj industriji i izvozu u Rusiju nego samoj Rusiji - kazao je Radun.

Po njegovim rečima i Rusija ima značajne štete, i dodaje da ovim postupkom Putin šalje poruku da Rusija može da se odbrani.

Foto: Printscreen

- U nekim segmentima oružanih snaga i nekim novim vrstama oružja može i da prednjači u odnosu na američko i NATO naoružanje. To je sad neka nova trka u naoružanju. Mislim da to čak odgovara Amerikancima, pre svega Trampu, jer može da traži više novca za vojni budžet - objašnjava Radun.

Kako ističe deluje kao da jedni drugima nabacuju lopte, a Tramp daje malo oštrije izjave zato što je bio osumnjičen da je vrlo blizak Rusima.

- U nekim zapadnim medijima se pravi cirkus, da kao Putin preti ratom. Mislim da se preteruje. U prvih četiri, pet godina Putinove vlasti on je bio vrlo pomirljiv i tolerantan. Primer je i Avganistan, Rusija je podržala američki napad na Avganistan - kaže Radun.

On dodaje da to nije odgovaralo Rusiji i da je 2006. Putin promenio politiku. Kao i da je Balkan raskrsnica puteva i da je zbog toga toliko interesantan strancima.

Foto: Printscreen

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije rekao je da je ovaj trenutak veoma značajan za svetsku politiku.

- Mi imamo ovaj trenutak u kom je ozvaničena trka u naoružanju. Činjenica je da mi tridesetak godina ne znamo o ključnim tehnološkim pomacima u vojsci, odnosno o naoružanju SAD. Ovo je jedan globalni zamah Rusije i opomena Sjedinjenim američkim državama. Čini mi se da se predaleko u toj konfrotaciji otišlo - kaže Miletić.

Kako misli, Rusija i Amerika će se iscrpljivati, a Kina će rasti.

Pročitajte još: Lazanski: Putin ima oružje o kojem Amerikanci samo mogu da sanjaju!

#Rusija

#Srbija

#Vladimir Putin

'