AKTUELNO

Palestinski zvaničnici najavili su danas da će se njihovo glavno zakonodavno telo, Palestinski nacionalni savet, sastati 30. aprila, prvi put posle gotovo 10 godina, da izabere novo rukovodstvo.

Taj korak bi mogao da utre put određivanju naslednika predsednika Mahmuda Abasa. Palestinski nacionalni savet, koji ima gotovo 700 članova, sastaće se u Ramali na Zapadnoj obali, najavio je visoki palestinski zvaničnik Ahmad Maždalani.

Cilj je da se na tom skupu diskutuje o političkim pitanjima i da se popune pozicije u Izvršnom komitetu koji ima 18 članova i donosi odluke. Izvršni komitet, u kojem trenutno dominiraju ostareli lideri, bori se da funkcioniše kako valja poslednjih godina. Jedan član je nedavno umro, a još dvojica su bolesna.

Abas koji će ovog meseca napuniti 83 godine, nikada nije odredio naslednika iako nije zdrav. Mada cilj skupa nije izbor Abasovog naslednika, sastav novog izvršnog komiteta mogao bi da sugeriše ko će biti najjači kandidati za tu poziciju.

Izraelski mediji su danas objavili da će borba za Abasovog naslednika biti oštra i da bi mogla da naruši bezbednosnu saradnju izmedju Abasove Palestinske uprave i izraelske vojske i bezbednosne službe Šin bet.

Uobičajeno je da drugi čovek u Izvršnom komitetu nasledi predsednika ako on napusti funkciju iz bilo kog razloga. Na tom mestu je sada palestinski pregovarač Saeb Erekat ali on je nedavno podvrgnut transplantaciji pluća u SAD i pitanje je da li će ostati na toj funkciji.

Veruje se da su glavni kandidati za Abasavog naslednika Džibril Radžub, bivši šef bezbednosti, a trenutno predsedavajući Palestinskog fudbalskog saveza, i Mahmud Alul, bivši vojni šef u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) u Libanu. Obojica su članovi Izvšrnog komiteta.

Aprilski sastanak održava se u teško vreme za Palestince koji četvrt veka posle privremenih mirovnih sporazuma s Izraelom nisu ništa bliže cilju - osnivanju nezavisne države na Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Izrael je osvojio te teritorije u ratu 1967. godine. Mirovni pregovori su u zastoju već gotovo četiri godine, a palestinski odnosi s Izraelom nisu dobri. Abas se takodje sukobio s predsednikom SAD Donaldom Trampom otkako je američki lider priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i najavio preseljenje Ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad.

Palestinci su optužili Trampa da se svrstao uz Izrael u odnosu na najspornije pitanje u sukobu dva naroda i ocenili da SAD ne mogu biti više jedini posrednik u pregovorima. Trampov bliskoistočni tim, koji predvodi njegov zet i savetnik Džared Kušner, već više od godinu dana priprema mirovni predlog, ali još nije najavljeno kada će on biti završen i predstavljen.

Osim toga, postoje unutrašnji problemi jer već 11 godina nije prevazidjeno rivalstvo izmedju Abasovog sekularnog, umerenijeg Fataha i islamskog, ekstremističkog Hamasa. Hamasovci su silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze od snaga lojalnih Fatahu još 2017. godine, a ponovljeni pokušaji pomirenja nisu urodili plodom.

Iako poslanici Hamasa mogu da učestvuju na sastanku Palestinskog nacionalnog saveta, najavili su da neće doći.

#Palestina

#Sastanak

'