AKTUELNO

Od tarifa će biti izuzeto 28 država članica EU, zajedno s Kanadom, Meksikom, Australijom, Argentinom i Brazilom.

Vlada Sjedinjenih Država je saopštila danas da će Evropska unija biti među trgovinskim partnerima koji će biti pošteđeni odluke o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.

Taj potez je otklonio neposredni rizik od trgovinskog rata sa EU, koja je zapretila da će uzvratiti uvođenjem carina na niz američkih proizvoda, izveštava agencija AP.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtajzer rekao je u Vašingtonu da je predsednik Donald Tramp odlučio da "obustavi" primenu tarifa za zemlje koje su u trgovinskim pregovorima sa Sjedinjenim Državama.

Tramp je isplanirao da uvede carine od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na aluminijum, podseća AP i napominje da je namena tih sankcija da pogode Kinu koja je, kako se navodi, preplavila svet jeftinim čelikom i aluminijumom, ali da bi u praksi one nanele štetu i mnogim američkim saveznicima, poput EU.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer i komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrem su posetili ove nedelje Vašington kako bi zatražili izuzeće od tarifa.

Altmajer je danas rekao u nemačkom parlamentu da je "pitanje od fundamentalnog značaja - da li se svi zalažemo za otvoreno i fer svetsko tržište u budućnosti", prenosi AP.

Pročitajte još: Debakl republikanaca u oblasti u kojoj je Tramp dominirao

#EU

#Vašington

'