AKTUELNO

Ovo će biti osmo izvršenje smrtne kazne u Sjedinjenim Američkim Državama ove godine.

U saveznoj američkoj državi Alabama danas će biti pogubljen Volter Mudi, 83-godišnji ubica za kojeg se navodi da je najstarija osoba osuđena na smrt u modernoj eri SAD-a. Pogubljenje Mudija planirano je za šest časova popodne, po lokalnom vremenu, u zatvoru Vilijam Holman u Atmoru.

Ukoliko do pogubljenja dođe, Mudi će zameniti Džona Niksona (77) koji je pogubljen u decembru 2005. kao najstariji pogubljenik od kako je Vrhovni sud SAD ponovo uveo smrtnu kaznu 1976. godine.

Rojters navodi da o tome govore podaci Centra za informacije o smrtim kaznama koji nadgleda kažnjavanja smrću u SAD.

Mudi je osuđen da je 1989. godine poslao bombu koja je usmrtila okružnog sudiju Roberta Vansa (58) i još jedan eksploziv koji je usmrtio advokata za ljudska prava Robeta Robinsona. Tužilaštvo je saopštilo da je Mudi poslao bombu sudiji besan zbog presude da bombu iz 1972. koja je uništila njegovu karijeru, a da je drugu bombu advokatu Robinsonu poslao kako bi zbunio istražitelje.

Mudi, koji je proveo više od 20 godina u zatvoru čekajući na izvršenje smrtne kazne, ostao je pri tvrdnji da je nevin, a njegovi advokati još uvek nisu iskoristili njegove godine kao sredstvo za žalbu kojom bi egzeukuzija bila zaustavljena. On je podneo žalbu za pomilovanje na državnom nivou.

Žalbu u poslednji čas kojom bi se Mudijev život poštedeo, podneo je Vrhovni sud SAD ispitujući da li 11. okružni Apelacioni sud može da mu obezbedi zaštitu prava koja su propisana američkim ustavom.

Sudija koji je ubijen u eksploziji Mudijeve bombe bio je sudija 11. okružnog Apelacionog suda i mnoge sudije tog suda su se izuzele od Mudijevog slučaja, navodi agencija.

#SAD

#Ubistvo

#Zatvorenik

'